Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nemcsak precízségükről, hanem alkoholizmusukról is híresek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német szenvedélybetegségeket kutató intézet most közétett kimutatása szerint európai viszonylatban Németországban fogyasztják a legtöbb tömény szeszt. Átlagosan minden német polgár 10 liter röviditalt iszik évente.

A mannheimi szenvedélybetegségeket kutató intézet szóvivője a felmérés közzétételekor rámutatott arra, hogy a németek többsége nemcsak szívesen fogyaszt alkoholt, hanem képtelen a mértéktartásra is, ezért Németország a szeszfogyasztás terén már évek óta európai viszonylatban az élvonalban áll.

A lehangoló statisztikából kitűnik az is, hogy a második helyen a Cseh Köztársaság a harmadikon pedig Magyarország szerepel de közvetlen nyomukban van Írország és Luxemburg is.

A szóvivő utalt arra is, hogy a mértéktelen italozás évente legalább 23 ezer halálos áldozatot követel Németországban. Emlékeztetett arra is, hogy a rendszeres a töményfogyasztás gyakran vált ki daganatot szájüregben vagy nyelőcsőben, de legtöbbször az ugyancsak gyógyíthatatlan májzsugornak is az idült alkoholizmus az oka.

Újabb megfigyelés, hogy a vastag- és végbélrák is lényegesen gyakrabban lép fel azok körében, akik rendszeresen berúgnak.

A tanulmányból megállapítható az is, hogy a dohányzás mellett az italozás a második leggyakoribb betegségkiváltó szenvedély, amely igen sok esetben lényegesen megrövidíti az emberéletet.