Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Időutazás: célállomás a földi pokol

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Különleges szerelvény gördült ki a frankfurti pályaudvarról, hogy hatvan évet utazzon vissza az időbe. A vonat célállomása: a földi pokol.

A megemlékezés vonata egy utazó kiállítás, amelyet a holokauszt idején haláltáborokba hurcolt gyermekek emlékének szenteltek.

A vonat a következő hat hónapban harminc várost érint, majd begördül végső állomására, az auschwitzi megsemmisítő táborba.

A szerelvény előtt csaknem háromezer kilométeres út áll. A tervek szerint a második világháború európai befejezésének 63. évfordulóján érkezik a lengyelországi Oswiecim mellett álló táborba.

A becslések szerint 1940 és 1944 között másfél millió gyereket és fiatalkorút deportáltak a nácik a haláltáborokba. Közülük csak minden tizedik érte meg a háború végét.

A szerelvény négy kocsiját egy 1921-ben készült mozdony húzza. A mozgó kiállítás - az egykori birodalmi vasút térképeivel, levelekkel, az akkor érvényes rendelkezésekkel, hivatalos dokumentumokkal - bemutatja a genocídium mögött álló bürokráciát, a vasút szerepét a deportálásokban.

Láthatók szívbemarkoló levelek, rajzok és versek, amelyeket olyan gyerekek készítettek, akik sohasem tértek vissza a megsemmisítő táborokból.

A vonat volt a meghatározó szállítási eszköz, amely az embereket a koncentrációs táborokba és a gettókba vitte. Abban az időben kizárólag az állomásokon láthatták más emberek, hogy milyen sorsa van a deportáltaknak - mondta Hans-Rüdiger Minow, a tárlat egyik kezdeményezője.