Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Magyar részről nincs stratégiai elképzelés\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Budapest Analysis szerkesztője szerint az adórendszer és az egészségügy átalakításán túl az új lengyel kormány egyik legnehezebb feladata az államigazgatás átvilágítása lesz. Bába Iván hozzátette: a varsói kormányváltás nem hoz jelentős változást a magyar-lengyel viszonyban.

A külpolitikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy az előző lengyel kabinet alatt létrejött az új katonai titkosszolgálat, de nem történt meg az államigazgatás átvilágítása, és nem sikerült a korrupció felszámolása sem.

Az utóbbi célokkal a Kaczinsky-kormány megalakulásakor a most hatalomra kerülő Polgári Platform is egyetértett. Nagy kérdés, hogy most elvégzik-e ezt a munkát, és támogatja-e őket ebben a Jog és Igazságosság Pártja - tette hozzá.

Bába Iván szerint a varsói kormányváltás nem jelent túl sokat a visegrádi együttműködés szempontjából, Kaczinsky-éknak nem volt rossz viszonya ezekkel az országokkal.

Csehországgal sajátosan jó kapcsolat jött létre, és míg Jaroslaw Kaczinsky és Gyurcsány Ferenc nem voltak jóban, a két államfő, Lecz Kaczinsky és Sólyom László jól megértette egymást - fejtette ki a Budapest Analysis szerkesztője.

A szakértő hangsúlyozta: magyar részről nincs arra vonatkozó stratégiai elképzelés, hogyan lehetne úgy összehangolni a kétoldalú kapcsolatokat, hogy ennek önmagán is túlmutató jelentősége lenne, és szerepet játsszon az uniós döntéshozatalban.

Bába Iván elmondta: együttesen befolyásolni lehetne például az autópályák irányát, hiszen míg a nyugati országok kelet-nyugati irányú sztrádákban érdekeltek, a közép-európaiak érdeke az lenne, hogy észak-déli irányúak is legyenek, és ezeket is finanszírozzák az európai alapokból.

Hanganyag: Szûcs Péter