eur:
393.09
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

"Magyar részről nincs stratégiai elképzelés"

A Budapest Analysis szerkesztője szerint az adórendszer és az egészségügy átalakításán túl az új lengyel kormány egyik legnehezebb feladata az államigazgatás átvilágítása lesz. Bába Iván hozzátette: a varsói kormányváltás nem hoz jelentős változást a magyar-lengyel viszonyban.

A külpolitikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy az előző lengyel kabinet alatt létrejött az új katonai titkosszolgálat, de nem történt meg az államigazgatás átvilágítása, és nem sikerült a korrupció felszámolása sem.

Az utóbbi célokkal a Kaczinsky-kormány megalakulásakor a most hatalomra kerülő Polgári Platform is egyetértett. Nagy kérdés, hogy most elvégzik-e ezt a munkát, és támogatja-e őket ebben a Jog és Igazságosság Pártja - tette hozzá.

Bába Iván szerint a varsói kormányváltás nem jelent túl sokat a visegrádi együttműködés szempontjából, Kaczinsky-éknak nem volt rossz viszonya ezekkel az országokkal.

Csehországgal sajátosan jó kapcsolat jött létre, és míg Jaroslaw Kaczinsky és Gyurcsány Ferenc nem voltak jóban, a két államfő, Lecz Kaczinsky és Sólyom László jól megértette egymást - fejtette ki a Budapest Analysis szerkesztője.

A szakértő hangsúlyozta: magyar részről nincs arra vonatkozó stratégiai elképzelés, hogyan lehetne úgy összehangolni a kétoldalú kapcsolatokat, hogy ennek önmagán is túlmutató jelentősége lenne, és szerepet játsszon az uniós döntéshozatalban.

Bába Iván elmondta: együttesen befolyásolni lehetne például az autópályák irányát, hiszen míg a nyugati országok kelet-nyugati irányú sztrádákban érdekeltek, a közép-európaiak érdeke az lenne, hogy észak-déli irányúak is legyenek, és ezeket is finanszírozzák az európai alapokból.

Hanganyag: Szûcs Péter

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×