eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hillary Clinton: ez nagyon kínos!

Erőteljesen megkérdőjelezik riválisai a Demokrata Párt elnökjelöltségére aspiráló Hillary Clinton őszinteségét és hitelességét, miután kampányának több résztvevője is elismerte, hogy előre megbeszélt kérdést tett fel a politikusnak.

Mindkét, Hillary Clinton számára kínos eset Iowa államban történt, amelynek az előválasztási menetrend miatt kiemelkedő szerepe van az elnökjelöltek kiválasztásának folyamatában.

Szombaton egy diák mondta el az egyetemi lapnak, hogy az iowai Newtonban, egy biodízel üzem mellett a kampánystábbal előre egyeztetett kérdést tett fel arról, mit tenne a politikus a globális klímaváltozás ellen.

A Clinton-stáb kezdetben tagadta, hogy a kérdést előre egyeztették volna, majd egy önkéntest hibáztattak, hangsúlyozva: Hillary Clinton nem tudta, hogy "instant" kérdésről van szó.

Vasárnap azonban egy középkorú iowai férfi közölte: egy áprilisi rendezvényen megkérték, hogy kérdezze meg Hillary Clintontól, miként száll szembe George Bush elnök háborús finanszírozási elképzeléseivel.

A politikus ellenfelei azonnal lecsaptak a kínálkozó lehetőségre.

"Pontosan ezt csinálja George Bush, előre megrendezett eseményekre megy. A demokrácia nem így működik" - jelentette ki John Edwads.

Barack Obama azokról az időkről szónokolt, amikor a demokratákat nem a felmérések, hanem az elvek vezették, és a politikusok nem féltek a kemény kérdések megválaszolásától.

Szorosabb a verseny

Noha a történtek hatása a legújabb közvélemény-kutatási eredményekben még nem mutatkozhat meg, a felmérések szerint csökkent Hillary Clinton előnye Barack Obamával szemben.

Az Iowa után a második előválasztást rendező New Hampshire államban a korábbi 21 pont helyett már csak 11 százalékpont különbség van a volt elnök feleségének javára - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet munkatársa.

Magyarics Tamás szerint az is óvatosságra ad okot a Demokrata Pártok belül, hogy jelöltjeik közül Hillary Clintonnak a legnagyobb az országos elutasítottsága.

New Hampshire-ben a republikánusoknál Mitt Romney vezet, az országos esélyes azonban továbbra is Rudy Giuliani.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×