eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A tiltás ellenére felvonulnak a neonácik

Hiába tiltották be, mégis megtartják a cseh neonácik szombati prágai felvonulásukat. A rendőrség véres összetűzésektől tart a régi zsidónegyed környékén.

Bár a másodfokú prágai hatóság ismét betiltotta, hogy cseh neonácik szombaton az egykori zsidónegyedben vagy annak közelében meneteljenek, a felvonulás szervezői nem tágítanak, és közölték: mindenképpen megtartják a már jó ideje tervezett és bejelentett akciót.

A hatósági döntés szerint a tervezett tüntetés alkalmas nemzeti és vallási ellentétek szítására, ugyanis a felvonulásra a hírhedt kristályéjszaka, a németországi zsidóellenes pogrom 69. évfordulójának napján kerül sor.

Igaz, a szervezők szerint a felvonulás hivatalos célja az iraki beavatkozás elleni tiltakozás, ezt azonban senki sem veszi komolyan. A menet végighalad majd a régi prágai zsidónegyeden.

Készenlétben

A felvonuláson állítólag külföldi, főleg német és szlovák újnácik is részt vesznek. A menet ellen a csehországi zsidó hitközség és több civil szervezet is erélyesen tiltakozik.

A zsidó hitközség a tervezett útvonal egyik pontjára imanapot hirdetett, és jelezte, hogy nem engedik tovább a menetet. Az anarchisták is bejelentették, hogy a helyszínen fognak tiltakozni az újnácik ellen.

Václav Klaus cseh államfő a napokban szintén ellenezte a menet megtartását, míg Miroslav Topolánek kormányfő nem ítélte el egyértelműen a tervezett felvonulást.

A hatóságok bejelentették: szombaton 1.400 rendőrt mozgósítanak a városban. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt is készenlétbe helyezett.

A prágai rendőrparancsnok bejelentette: keményen fellépnek minden rendzavarás ellen. A belvárosi fejleményeket szombaton egész nap egy rendőrségi helikopter is figyeli majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×