Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Várhatóan több megállapodást fogadnak el a román-magyar kormányülésen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Várhatóan 12-15 kétoldalú megállapodást fogad el a román és a magyar kabinet november 14-én Nagyszebenben sorra kerülő harmadik együttes kormányülésen - közölte csütörtökön Bukarestben Cseke Attila romániai kormányfőtitkár-helyettes.

Elmondta: azért választották Nagyszebent, mert a szászok által alapított erdélyi város az idén Európa kulturális fővárosa címet viseli. Ezért a helyszín méltó keretet biztosít az európai szellemiség jegyében zajló közös kormányülés megrendezésére.

Cseke emlékeztetett arra, hogy a 2005-ben és 2006-ban elfogadott megállapodások jelentős részét már gyakorlatba ültették. A megvalósított megállapodások közé sorolta a határátlépés megkönnyítésére, illetve a konzuli hálózat bővítésére vonatkozó egyezményeket.

Hozzátette: a két ország miniszterelnökeinek és kormánytagjainak jelenlétében zajló kormányülés napirendjén várhatóan szerepel majd a Bukarestet Budapesttel összekötő nagysebességű vasútvonal megépítése. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Uniónak létezik egy olyan terve, amely Párizs, Bécs és Budapest közötti nagysebességű vasútvonal megépítésére vonatkozik. A két kormány az egyezmény révén kérni fogja Brüsszeltől, hogy a nyomvonalat hosszabbítsák meg Bukaresten keresztül a Fekete-tenger partján lévő Constantáig.

A közúti közlekedés terén a felek megállapodást írnak alá a kisebb forgalmat lebonyolító határátkelőkön keresztül haladó másodrangú utak javításáról.

Tervezik egy olyan listának az elfogadását is, amelyben konkrét határ menti projektek szerepelnek. Ezek támogatására a saját költségvetés mellett uniós forrásokat is megpályáznak.

Cseke jelezte: a román fél reméli, hogy a kormányülés alkalmából a román állampolgárok előtt jelenleg teljes mértékben megnyitott 254 magyarországi szakma mellett újabb szakmákban oldják fel a munkaerő-piaci korlátozásokat.