Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orosz jövőkép: Putyin, a \"nemzeti vezető\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legnagyobb orosz parlamenti erő, az Egységes Oroszország a decemberi parlamenti és elnökválasztást követően \"nemzeti vezetővé\" tenné meg Vlagyimir Putyin jelenlegi elnököt. A párt vezetője, Borisz Grizlov ennek kapcsán kijelentette: a voksolás lényegében népszavazás lesz Putyin támogatására.

Régóta folyik a találgatás Vlagyimir Putyin jövőjével kapcsolatban, hiszen az orosz elnök második ciklusa végén jár és az alkotmány értelmében nem jelöltetheti magát újra.

Korábban felmerült, hogy az elnök kormányfő lenne, esetleg a legnagyobb energiaipari vállalat, a Gazprom vezetője. Most azonban Vlagyimir Putyin pártja, az Egységes Oroszország vezetői új elképzeléssel álltak elő.

A szervezet ugyanis a parlamenti és elnökválasztások után "nemzeti vezetővé" szándékozik megtenni az elnököt - közölte a párt és az állami duma elnöke, Borisz Grizlov az Egységes Oroszország legmagasabb tanácsának és elnökségének közös ülésén.

"A választások eredménye nyomán biztosítanunk kell Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak a nemzeti vezető státusát" - mondta Borisz Grizlov, kifejtve: a decemberi parlamenti választás lényegében népszavazás lesz az elnök támogatására.

"Vlagyimir Putyin szerepét vezetőként és az országban való hitet visszaadó kurzus folytatását a párt és parlamenti többsége fogja megbízhatóan garantálni" - mondta Borisz Grizlov.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy az Egységes Oroszország szán-e valamiféle tényleges jogkört a nemzeti vezetőnek, s az sem, hogy ez életre szóló szerepkör lesz-e.

Egy érdekes cikk

Kedden azonban a párt honlapján megjelent Abdul-Hakim Szultigov pártkoordinátor cikke, melyben a volt csecsenföldi megbízott azt javasolta, hogy a "a hatalom új konfigurációjának alapvető elemeként" hozzák létre a nemzeti vezető intézményét "az állampolgári egység paktumaként".

A paktumot egy "Oroszországi Nemzeti Állampolgári Gyülekezet" fogadhatná el, amelyet az Egységes Oroszország párt hozna létre a választások után. "E sorsdöntő dokumentum aláírása a nép akarata iránti hűségről tett állampolgári fogadalom lesz ... az állampolgári közösség minden intézményének szintjén. A fogadalmat a nemzeti vezetőnek teszik, aki az orosz emberek fejében és szívében tökéletesíti az alkotmányos rendszert, amely Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin elnökségének éveiben épült ki" - fogalmaz Abdul-Hakim Szultigov.

Az elképzelés szerint a nemzeti vezetőt a törvényhozó és végrehajtó hatalom ellenőrzésére szóló jogkörrel kell felruházni. A párt vezetőinek szerdai tanácskozásán viszont a javaslatot határozottan elutasították, s a cikk nyomban el is tűnt a honlap első oldaláról.

"A talpnyalás ősi művészetének kiemelkedő alkotása"

A Moszkovszkij Komszomolec napilap "a talpnyalás ősi művészetének kiemelkedő alkotását" látja Abdul-Hakim Szultigov cikkében. Az újság szerint nem kétséges, hogy a cikket megjelenése előtt olvasták a Kremlben, s az sem, hogy Vlagyimir Putyinnak lesz szerepe az elnökválasztás után is, de "az sem kétséges, hogy nem teszi nevetségessé az országot holmi nemzeti zsinatokkal és eskükkel".

Másrészt a terv elutasítása a demokratikus elvek követőjének dicsfényével veheti őt körül, és mindenki megkönnyebbülten felsóhajthat.

A Kommerszant Gleb Pavlovszkijt, a Hatékony Politika Alapítvány vezetőjét idézte, aki felhívta a figyelmet: a nemzeti vezetőnek tett fogadalom még a totalitárius rendszerekben is ritka, valójában csak a fasiszta Németországban létezett.

A lap ugyanakkor hangsúlyozta: a párt vezető testületei valójában a "nemzeti vezető" intézményét nem utasították el, csupán a megoldás Abdul-Hakim Szultigov javasolta módját.