eur:
394.18
usd:
371.03
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nem rehabilitálják a cári családot

Az orosz legfelsőbb bíróság csütörtökön megtagadta II. Miklós utolsó orosz cár és családtagjai rehabilitálását, s ezzel egyben helybenhagyta a legfőbb ügyészség hasonló döntését. A legfelsőbb bíróság elfogadta azt az érvelést, amely szerint az 1918-ban agyonlőtt cárra, feleségére és öt gyermekére nem vonatkoztatható a politikai repressziók áldozatainak rehabilitálásáról szóló törvény.

A család ügyvédje közölte: magasabb helyen megfellebbezi a döntést, és szükség esetén az európai emberi jogi bírósághoz fordul. "Az ítéletből arra lehet következtetni, hogy a cári család nem politikai represszió áldozatává vált, és nem sértették meg emberi jogait" - vélekedett.

Az ügyész a bíróságon azzal érvelt, hogy a család meggyilkolásának bűnügyében 1993-ban elrendelt nyomozás során talált adatok egyértelművé tették, hogy a cári család megöléséről nem született hivatalos döntés. Azt is felhozta, hogy a rehabilitáció már csak azért sem lehetséges, mert az egyben a vádak alóli felmentést is jelentené, holott nem vádolták őket semmivel. A családot a végrehajtó hatalom saját jogköreiket túllépő képviselői ölték meg.

Az ügyvéd azt hozta fel: a cári család sorsáról bírósági felhatalmazással bíró szervek döntöttek. "Mint ismeretes, a hatalom a törvényhozói, végrehajtói és bírói ágra oszlik, és a bolsevikok mindhárom ágat kisajátították" - mondta. Hozzátette, hogy akkor a bíróságok legfeljebb pár év szabadságvesztésről dönthettek, a kivégzésekről csakis az államhatalmi szervek határozhattak. Mindezek alapján kérte: ismerjék el, hogy a cár és családja a politikai repressziók áldozatává vált.

Ezt követően alig 40 perces tanácskozás után a bíró felolvasta az ítéletet, amely szerint a cárra és családjára nem vonatkoztatható a politikai repressziók áldozatainak rehabilitálásáról szóló jogszabály.

Ilyen értelmű döntést hozott a legfőbb ügyészség is idén szeptemberben.

1918-ban, a július 17-ére virradó éjszakán a jekatyerinburgi Ipatyev-ház pincéjében agyonlőtték II. Miklóst - Nyikolaj Alekszandrovics Romanovot - az utolsó orosz cárt, feleségét, Alekszandra Fjodorovna Romanovát, valamint öt gyermeküket, Alekszej Nyikolajevicsot, Olga Nyikolajevnát, Tatyjana Nyikolajevnát, Marija Nyikolajevnát és Anasztaszia Nyikolajevnát, továbbá Jevgenyij Botkint, a család orvosát, Anna Gyemidova szobalányt, Ivan Haritonov szakácsot és Alojzij Trupp inast.

A cár, felesége, három lányuk, továbbá a személyzet négy tagjának földi maradványait 1991-ben találták meg, majd az azonosítás után a családtagokat 1998-ban Szentpétervárott temették el, az orosz uralkodók hagyományos temetkezési helyén.

Marija és Alekszej maradványait idén nyáron találták meg, azonosításuk még tart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×