Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szerbia újabb lépést tett Brüsszel felé

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió és Szerbia képviselője Brüsszelben parafálta a stabilizációs és társulási megállapodást, amelynek aláírása fontos mérföldkő lehet Szerbia számára az EU-csatlakozáshoz vezető úton.

A megállapodás "az első olyan konkrét lépés, amely közelebb viszi Szerbiát az Európai Unióhoz" - mondta Bozidar Djelic szerb miniszterelnök-helyettes azon az ünnepségen, amelyen ő és Olli Rehn, az Európai Bizottság bővítési biztosa kézjegyével látta el a dokumentumot.

A megállapodás aláírásának az a feltétele az unió részéről, hogy Szerbia maradéktalanul működjön együtt a délszláv háborús bűnök ügyében eljáró hágai törvényszékkel.

Ez akkor valósul meg, ha letartóztatják és átadják Hágának a háborús bűnökkel vádolt szerbeket, köztük is elsősorban Ratko Mladic tábornokot.

Az Európai Unió Carla Del Ponténak, a törvényszék főügyészének az álláspontjától tette függővé, miként értékelje a szerbek együttműködési készségét.

Carla Del Ponte - belgrádi megbeszélései után - haladásról, az együttműködés politikai szándékának meglétéről számolt be Olli Rehnnek, és a brüsszeli bizottság ennek nyomán döntött a megállapodás szövegének parafálása mellett.

A volt jugoszláv utódállamok közül Szlovénia már EU-tag, Horvátország pedig csatlakozási tárgyalásokat folytat. Brüsszeli vélekedések szerint azonban Zágráb felvétele után néhány évig aligha lesz újabb tagfelvétel.