eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

"Nem számítottunk ennyi románra"

Az Európai Unió "teljes mértékben alábecsülte", hogy milyen mértékű kivándorlás várható Romániából az ország uniós csatlakozása után - ismerte el Romano Prodi olasz kormányfő a szerdai Financial Timesnak. Az Európai Bizottság volt elnöke szerint megbecsülni sem lehet, hogy mennyi román érkezett az ország csatlakozása óta Olaszországba.

Az olasz kormányfő a Financial Times brit üzleti lapnak adott interjúban elismerte: "Nem számítottunk ennyi románra". Romano Prodi ugyanakkor kijelentette: egyelőre senki sem tudja, hány román állampolgár érkezett Olaszországba a balkáni állam uniós csatlakozása óta.

Az Európai Bizottság volt elnöke ugyanakkor "túlzottnak" nevezte az olasz belügyminiszter, Giuliano Amato által korábban említett 500 ezres számot.

A nehézségek ellenére Romano Prodi megvédte az állampolgárok szabad mozgását támogató uniós alapelvet, kijelentve, hogy Olaszországnak égető szüksége van a beérkező munkaerőre. A szabad mozgást biztosító alapelvet egyébként Romano Prodi bizottsági elnöksége idején fogadták el, ám a politikus azt most "nem megfelelőnek" nevezte.

"Azt kérem az Európai Uniótól, hogy közös szabályozással segítse elő a hazatelepítések hatékonyságának növelését és a jelenleginél jobban működjön együtt az emberek szabad mozgását biztosító alapelv mellékhatásainak kezelésében" - jelentette ki Romano Prodi.

Az olasz politikus 1999 és 2004 között volt az Európai Bizottság elnöke és mint ilyen az unió bővítésének egyik legnagyobb szószólója volt. A Financial Timesnak adott interjúban Romano Prodi azt mondta: a bővítés pozitívabb eredményt hozott a vártnál.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×