Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Moszkva a NATO-t vádolva felfüggetszti a fegyverzetkorlátozási szerződést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az orosz parlament alsóháza megszavazta, hogy függesszék fel a hagyományos fegyverzetekről szóló, úgynevezett CFE-szerződés végrehajtását. Putyin elnök korábban többször is összekötötte a szerződés végrehajtását az Egyesült Államok kelet-európai rakétavédelmi terveivel.

A parlementi szavazáson, az alsóház képviselői egyhangúlag elfogadták a CFE-szerződés ideiglenes felfüggesztését. 418 képviselő nyomta meg az "igen" gombot és senki nem szavazott nemmel.

A határozat szövege szerint a NATO bővítése és "más európai tényezők miatt" a szerződés nem felel meg többé az Orosz Föderáció biztonsági igényeinek.

"Végrehajtjuk, ha a NATO is ratifikálja"

A még a hidegháború végén aláírt egyezmény korlátozta, hogy Oroszország mekkora mennyiségű haditechnikát és hány katonát állomásoztathat európai területén.

A megállapodás már a berlini fal bukása után, 1992-ben lépett hatályba, és az 1999-es módosított szöveget Oroszországgal szemben a NATO eddig nem ratifikálta.

A szerződés korlátozásokat állapított meg az Észak-Atlanti Szövetség számára is.

NATO: előbb vonuljanak ki Grúziából és Moldovából

A NATO szerint a jóváhagyáshoz az is szükséges, hogy Moszkva befejezze tervezett grúziai csapatkivonását és visszahívja katonáit Moldovából is.

A Duma külügyi bizottsága szerint azonban Moszkva a két állammal már a CFE-szerződés előtt megállapodott a csapatkivonás üteméről és nem tartja legitimnek a NATO követelését.

Putyin a rakétapajzsra is válaszolni akart

Vlagyimir Putyin többször is jelezte, hogy Oroszország nem fogadja el az amerikai rakétavédelmi rendszer Csehországba és Lengyelországba tervezett elemeinek telepítését, és hogy választ ad a tervekre.

Legutóbb Condoleeza Rice külügy- és Robert Gates védelmi miniszterrel tartott találkozóján mondta azt, hogy felfüggeszti a CFE-szerződés végrehajtását.

A vezérkari főnök szerint nem lesz csapatmozgás

A Dumában most tartott szavazás után még az orosz felsőháznak is jóvá kell hagyni a határozatot - ez decemberre várható -, és Putyin elnök ezt követően szentesíti a döntést. A moratórium várhatóan december 12-én lép életbe.

A DPA hírügynökség szerint a kormánypárt, az Egységes Oroszország egyik képviselője azt mondta, hogy Moszkva kész visszatérni a szerződéshez, ha a NATO azt jóváhagyja.

Jurij Balusevszkij orosz vezérkari főnök pedig azt mondta: a döntés nem jelenti azt, hogy december 12-től több egységet dobnának át a nyugati határokhoz.