eur:
393.78
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kérdéses a cseh kormány sorsa

Beadta lemondását a korrupcióval gyanúsított cseh miniszterelnök-helyettes, az ellenzék pedig bizalmatlansági indítványt tervez a kormány ellen.

Jirí Cunek eddigi kormányfőhelyettes és regionális fejlesztési miniszter azután döntött a lemondás mellett, hogy kiderült: az államügyész újra megnyitja egyik régebbi korrupciós ügyét.

Korábban az esetleges elmozdítása veszélyeztette a jobbközép koalíció reformcsomagjának elfogadását, ezért Miroslav Topolánek kormányfőnek nem volt érdeke koalíciós partnerének távozása.

A kormánykoalícióban résztvevő Kereszténydemokrata Néppárt elnökét azzal vádolják, hogy néhány éve, amikor még a morvaországi Vsetín polgármestere volt, félmillió cseh korona, azaz közel ötmillió forint csúszópénzt fogadott el.

A politikust saját titkárnője jelentette fel, aki szexuális zaklatással is megvádolta volt főnökét. A hölgy azt vallotta, hogy látta, amikor a polgármesteri hivatalban Jirí Cunek átveszi a kenőpénzt az egyik ingatlanügynökség vezetőjétől. A titkárnő szerint ezt az összeget a polgármester azért kapta, mert elintézte, hogy a város több értékes ingatlanját a cég rendkívül jutányos áron megvásárolhassa.

A rendőrség meglehetősen furcsa körülmények között, formai hibákra hivatkozva leállította a vizsgálatot, a politikus viselt dolgai azonban továbbra is a média érdeklődésének középpontjában maradtak, és újabb ellene szóló bizonyítékok is napvilágot láttak.

Nemrégiben kiderült, hogy Jirí Cunek a kilencvenes évek második felében 3,5 millió koronát helyezett el a bankokban, miközben nehéz anyagi helyzetére hivatkozva szociális támogatásokat kért és kapott az államtól.

A politikus azt állítja, hogy az összeget mások bízták rá. Magyarázatát a saját pártja is kétkedéssel fogadta, ennek ellenére Jirí Cuneket a keddi országos konferencián megerősítették pártelnöki tisztségében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×