eur:
393.57
usd:
368.05
bux:
66492.93
2024. április 25. csütörtök Márk

Dupla jutalmat kapnak a külföldi rabok

Megduplázta a külföldi rabok számára felajánlott jutalmat a brit kormány: 1500 fontot (260 ezer forintot) fizetnek azoknak, akik beleegyeznek a hazatoloncolásukba. Így próbálnak enyhíteni a nagy-britanniai börtönök zsúfoltságán.

A kormány már korábban úgy döntött, hogy az év végéig négyezer külföldi állampolgárságú rabot "eltűntet" a nagy-britanniai börtönökből. Az előirányzat teljesítése érdekében október eleje óta a korábbinál kétszer magasabb összeget fizetnek azoknak, akik beleegyeznek abba, hogy hazatoloncolják őket.

A "jutalom" felemelését nyilvánosan nem jelentette be a kabinet, s a döntés ellenzéki politikusok és a büntetőrendszer reformját szorgalmazó aktivisták szerint egyértelmű jele annak, hogy a kabinet másképpen nem tudja teljesíteni a kitűzött célokat.

A külföldi állampolgárságú rabok korábban maximum 800 fontos "visszailleszkedési" támogatást és 46 font elbocsátási segélyt kaptak a szabaduláskor - a visszailleszkedési támogatás a brit szabadulóknak is jár.

Hatszázan éltek a lehetőséggel

Tavaly októberben vezették be a hazatérést ösztönző jutalmat, de ezzel csak 600-an éltek a brit börtönökben büntetésüket töltő 11.211 külföldi rab közül.

A börtönhelyzettel foglalkozó aktivistákat mélységes felháborítja, hogy a kormányzat mennyivel több pénzt szán a külföldi raboknak, mint a helybélieknek, akik közül évente százezren szabadulnak. A döntés Mark Leech, a Börtönök kézikönyve szerkesztője szerint teljesen rossz üzenetet küld.

"A legtöbb külföldi rab a karibi országok állampolgára, sokan közülük drogfutárok. Milyen üzenetet küld, ha ezeket az embereket, akiket a bíróság elítélt, 1500 fonttal jutalmaznak, hogy segítsenek nekik szakmát tanulni és hazajutni?"

A belügyminisztérium védekezik

A belügyminisztérium azzal védekezik, hogy mindenképpen csökkenteni akarja a külföldi rabok számát, és már eddig is rekordszámú rabot toloncolt ki az országból. A tárca szóvivője szerint 2006 áprilisa és 2007 márciusa között 2784 külföldi rabot toloncoltak ki, és reményeik szerint idén összesen négyezernek teszik ki a szűrét.

A jutalom kifizetése a belügyminisztérium szerint még mindig sokkal olcsóbb, mint a rabok ellátása. Ráadásul a kormányzat biztonsági intézkedéseket is hozott annak érdekében, hogy az érintettek többé ne térhessenek vissza az országba; mindegyiktől ujjlenyomatot vesznek, rákerülnek a be nem engedhető személyek listájára, és a konzulátusokat is értesítik, hogy ne adjanak ki nekik vízumot.

A brit belügyminisztérium októberben egyébként megemelte azt az összeget is, amelyet azok kapnak, akiknek elutasították a menedékjogi kérelmét; ők az eddig 1500 helyett 4000 + 500 fontot (1,6 millió forintot) kapnak arra, hogy hazatérhessenek.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×