Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az emberek megengedőbbek, mint a kormányok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dráguljon-e a benzin és fizessünk-e zöldadót a klíma védelmére? Erre a két kérdésre kértek választ közvélemény-kutatók a BBC megbízásából.

A BBC által megbízott közvélemény-kutató cég munkatársai 21 országban 22 ezer embernek tették fel a kérdést: hajlandók lennének-e áldozatokat hozni a Föld klímájának károsodásával járó veszélyek elhárítása érdekében.

A kiválasztottak között nem volt ott Magyarország, de érintette a telefonos felmérés az Egyesült Államokat és Kínát, tehát a világ két legnagyobb környezetszennyező államát.

Öt megkérdezett közül négy azt válaszolta, hogy kész bizonyos áldozatokra. Az emberek többsége hajlandó lenne elviselni a kőolaj és a benzin árának emelkedését, és fizetné az energiaadót, ha az így nyert összeget új hajtóanyagok általános bevezetésére használnák fel.

A BBC környezetvédelmi szakértője szerint a felmérés eredménye azt mutatja, hogy több országban a lakosság készségesebb áldozatokat hozni e téren, mint a kormányok.

Az oroszok és az olaszok ellenzik leginkább a kőolaj és a benzin árának további emelését, főként azért, mert e két országban már most is drágák az üzemanyagok.

Az eredmény ezt illetően szoros: a megkérdezettek százaléka lenne hajlandó még az eddiginél is többet fizetni a benzinért, 44 százalékuk nem.

S mi a helyzet az esetleg bevezetendő energia-adóval? A kínaiak 84 százaléka nem ellenezné az új adófajtát. Ez az adat azonban egyedülálló. Más országokban csak akkor viselnék el a zöldadót, ha annak bevezetésekor más adófajtákat kompenzációképpen megszüntetnének.