Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rendkívüli állapot Pakisztánban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rendkívüli állapotot vezettek be Pakisztánban, majd átmeneti időre felfüggesztették az ország alkotmányát is. A lépést iszlamista lázadással és az igazságszolgáltatás beavatkozásával indokolja az elnöki rendelet.

Értesülések szerint a Legfelsőbb Bíróság elnöke - akit felmentettek hivatalából -, és nyolc másik bíró visszautasította a rendkívüli állapot bevezetéséről szóló határozat jóváhagyását.

Iszlámábádban a rendőrség egységei körbevették a Legfelsőbb Bíróság épületét, felfüggesztették a független hírcsatornák sugárzását, csapatokat vezényeltek az állami televízió és rádió épületeihez, és nem működnek a telefonok sem.

A rendkívüli állapotot - egyes hírek szerint - azért vezették be, mert a Legfelsőbb Bíróságnak hamarosan döntenie kell arról, hogy Pervez Musarraf jogszerűen indult-e az október 6-ai elnökválasztáson, ahol az ellenzék jelentős részének bojkottja mellett nagy többséggel újraválasztották.

Az ellenzék azért tartja törvénytelennek a voksolást, mert az államfő nem mondott le a hadsereg főparancsnoki tisztéről.

Pakisztán az utóbbi hónapokban egyre mélyebb politikai válságba süllyedt, miközben a hadsereg egységei nagy veszteséggel járó harcokat vívtak a tálibbarát erőkkek az afganisztáni határvidéken.

Az ellenzék nemcsak azt kifogásolja, hogy Pervez Musaraf nem mondott le főparancsnoki posztjáról az újraválasztása előtt. A pártok többsége azt szerette volna, ha a parlament a januárban esedékes választások után szavaz az elnök személyéről.

Ebben az esetben valószínűleg indulhatott volna a posztért a többéves száműzetés után hazatért Benazir Bhotto korábbi miniszterelnök is.