eur:
393.91
usd:
369.83
bux:
65748.39
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Putyin-viccek: már csak a titkosszolgálat humorérzékében bízhatnak?

Nem mindig fakaszt mosoly Oroszországban, ha Vlagyimir Putyin elnökön viccelődnek. Erre utal a hír, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB vizsgálódik az orosz kommunisták választási anyagaiban megjelent, Putyinról szóló viccek miatt. A hatóság szerint ezzel ugyanis megsértik a választási törvényt. Oroszországban decemberben tartanak parlamenti választásokat, és az egyik párt listájának élén maga Vlagyimir Putyin elnök található.

Az FSZB novoszibirszki szárnya nincs vicces kedvében. A biztonságiak ugyanis levelet intéztek a helyi választási bizottsághoz, amelyben a választási törvény szigorú megsértésére utalnak.

Október 23-án olyan kampányanyagot dobtak a helyi lakosok postaládájába, amelynek célja a Kremlt támogató Egységes Oroszország, és Igazságos Oroszország, valamint a nacionalista Liberál-Demokrata Párt lejáratása - utalt rá az FSZB-nek az alkotmányos berendezkedés védelméért felelős osztályának helyi vezetője.

Vicces kedvű kommunisták az örökkévaló Putyinról

Az illetékesnek emellet szemet szúrt "a viccek Zjuganovtól" rovat. Gennagyij Zjuganov a közvéleménykutatások szerint második helyen álló Orosz Kommunista Párt vezére.

Az egyik vicc szerint egy riporter megkérdez egy muzsikot. "Ön kire szavaz?" Mire ez a válasz:"Hát a zj.." - "Az Egységes Oroszországra? Helyes!" - vág közbe a riporter.

Egy másik vicc szerint az oroszok számára Puskin a minden, a Putyinról szobrot készítő, az orosz Művészeti Akadémiát vezető, és nagy vitát kiváltő műveiről ismert Zurab Cereteli a mindenhol, maga Putyin elnök pedig az örökké.

"Jó lenne, ha az FSZB-nek is lenne humorérzéke"

A kommunisták meglepődtek az FSZB észrevételei miatt és azt mondták, a publikáció előtt megmutatták a kiadványt a helyi választási bizottságnak, ahol nem emeltek kifogást ellene.

A párt illetékese azt is közölte, hogy a szavazók további Putyin-viccekre is számíthatnak. Zjuganov pedig az FSZB-nek küldött levélben fejezte ki abbéli reményét, hogy a hatóságnál "magasszintű marad a humorérzék".

Az elnök korábban egy szatírikus műsorból tűnt el

Putyin elnök korábban maga is az FSZB-főnöke volt és megfigyelők szerint kormányzása idején előtérbe kerültek a hatalomban a katonai vagy hírszerzői múlttal rendelkező úgynevezett szilovikok, avagy erős emberek.

Putyin illetve támogatói humorérzékére van egy korábbi példa is: 2000-ben eltűnt az elnök bábuja a Kukli című politikai-szatirikus tévéműsorból, amelynek Magyarországon az Uborka volt a megfelelője. Később pedig - magyar megfelelőjéhez hasonlóan - maga a műsor is megszűnt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×