eur:
395.72
usd:
371.94
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nem hajlandó távozni az adócsalás miatt elítélt alkotmánybíró

A szlovák alkotmánybíróság zárt ülésén állásfoglalást fogadott el az adócsalás miatt korábban elítélt alkotmánybíró ügyével kapcsolatban. A Magyar Koalíció Pártja által javasolt bíró nem hajlandó távozni posztjáról.

A szlovák közvéleményt már jó ideje foglalkoztatja Horvát György alkotmánybíró esete. Mint kiderült, a Magyar Koalíció Pártja által javasolt és megválasztott jogászt még 11 évvel ezelőtt adócsalásért jogerősen hat hónap szabadaságvesztésre ítélték, büntetését egy évre felfüggesztették.

A lapok szerint az alkotmánybíró 1993-ban 270 ezer koronás adócsalást követett el, ezért három évvel később a Pozsonyi Kerületi Bíróság jogerősen elítélte. A jogszabályok szerint az ítélet azóta már elévült, a bíró tehát nem számít büntetett előéletűnek.

A sajtó főleg azt rója fel a bírónak, hogy kinevezése előtt elhallgatta korábbi büntetésének tényét. Horvát azzal védekezik, hogy erre semmiféle jogszabály nem kötelezte őt, és amikor megpályázta az alkotmánybírói posztot, minden feltételt teljesített.

A bíró többször is úgy nyilatkozott, nem lát okot lemondására, a törvények értelmében pedig sem az államfő, sem az alkotmánybíróság elnöke nem válthatja le.

Az alkotmánybírák arra szólítják fel kollégájukat, hogy fontolja meg távozását a testületből az alkotmánybíróságba vetett bizalom megőrzése érdekében. Az állásfoglalás hivatkozik továbbá a zéró-tolerancia elvére is, amely a bírói hivatás ellátásának egyik alapja.

A testület legkésőbb az év végéig várja a jelenleg betegállományban lévő alkotmánybíró válaszát a felhívásra.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×