eur:
393.36
usd:
366.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Egymillió embert érint a mexikói áradás - képekkel

Mexikóban több tízezer ember házak tetőin keresett menedéket a Tabasco szövetségi államot sújtó árvizek miatt. A térségben 50 éve nem volt ilyen súlyos áradás.

Tabasco államban tízezrek várják, hogy kimentsék őket. A többség háztetőkön gyűlt össze, vannak, akik lámpaoszlopokra mászva próbáltak menekülni a súlyos esőzések okozta árvíz elől.

Illetékesek szerint félmillió ember vált hajléktalanná - Felipe Calderon elnök Mexikó történelmében a legsúlyosabb katasztrófának nevezte az áradást.

Tánctermekbe és parkolóházakba viszik a kimentett embereket

A szövetségi állam kormányzója, Andres Granier még sötétebb képet festett és ahogy fogalmazott, "egymillió ember van vízben".

A rádióműsorokba egyre-másra telefonálnak be a kimentésükért könyörgő emberek.

Tabasco állam városaiban a haditengerészet és a mentőegységek csónakokon járják a csatornákká vált utcákat, és próbálják sebtében kijelölt menedékhelyekre, például tánctermekbe és parkolóházakba menekíteni a lakosokat.

Két méternél is magasabb víz öntheti el a fővárost

Ha átszakad a szövetségi fővárost, Villahermósát védő gát és egyben autópálya, akkor a városban két méternél is magasabbra emelkedhet a vízszint. A víz és áramszolgáltatás már így is szünetel.

Helyi illetékesek azt mondták, hogy Tabasco állam négyötöde víz alatt van, és megsemmisült a termés.

Halálos áldozatok

Az esőzések és az azokat követő árvíz káoszt okozott a mexikói olajiparnak is. A múlt heti viharokban összeütközött két olajfúrótorony, 21 ember halálát okozva.

Közben a Tabascóval szomszédos Chiapas államból is áradást jelentettek, ami becslések szerint 100 ezer embert érint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×