eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Abbász találkozott a Hamász ciszjordániai vezetőivel

Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken találkozott ciszjordániai Hamász-tisztségviselőkkel, először azóta, hogy a radikális palesztin szervezet júniusban erőszakkal ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet.

"Találkoztam Hamász-tisztségviselőkkel, és közöltem velük, hogy nem folytatok párbeszédet a mozgalommal mindaddig, amíg vissza nem állítják a puccs előtti állapotot" - mondta az elnök a találkozó után.

Abbász Ciszjordániában, rámalláhi irodájában fogadta Naszreddin as-Saírt, aki még az első, Hamász-vezetésű palesztin kormány miniszterelnök-helyettese volt, valamint a szervezet két ciszjordániai tisztségviselőjét, Faradzs Rumanét és Huszein Abu Kvaikot.

Rumane és Kvaik egy szerdai sajtótájékoztatón elhatárolódott egyik társuk, Nizar Rajan gázai vezető kijelentésétől, amely szerint a Hamász Abbász ciszjordániai főhadiszállását is el akarja foglalni egy napon.

Abbász korábbi nyilatkozatai szerint csak azzal a feltétellel hajlandó párbeszédre a Hamásszal, ha az visszaadja a Gázai övezet feletti ellenőrzést a Palesztin Hatóságnak. Nabíl Abu Rudeina, az elnök tanácsadója a pénteki találkozó után kijelentette: Abbásznak "nincs problémája" a Hamásszal, csak annak gázai vezetőivel, akik "a puccs végrehajtásával letértek a helyes útról". "Nem szabad hogy belháborúk alakuljanak ki közöttünk. A Hamász része a palesztin népnek. Gondunk csak egy kis csoporttal van, amely fellázadt a legitim hatóság ellen. Azonnal véget kell vetni a puccsnak, fel kell sorakoznunk a legitim elnök mögé" - mondta Rudeina.

A Hamász gázai szóvivője nem tulajdonít nagy jelentőséget a rámalláhi találkozónak. Mint a francia hírügynökségnek nyilatkozva mondta: nem volt semmilyen párbeszéd Rámalláhban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×