eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Szankciókkal szorongatják a kurdokat a törökök

Az Egyesült Államok és Irak is megpróbálja elkerülni, hogy Törökország bevonuljon az észak-iraki kurd autonómia területére. Az amerikaiak közölték, hogy hírszerzési adatokat osztanak a törökökkel az irakban rejtőzködő PKK-fegyveresekről. Az irakiak pedig ellenőzőpontokat állítottak fel. Ankara ugyanis invázióval fenyeget, ha nem adják ki a területére átcsapó kurdokat.

Törökország eltökélte, hogy így-vagy úgy, de felszámolja a PKK kurd fegyvereseinek fenyegetését. A török-iraki határ közelében közel százezer katona vonult fel és harci helikopterek kutatnak a PKK emberei után.

Ankara emellett azzal próbál nyomást gyakorolni a gerillákkal szembeni passzivitással vádolt észak-iraki kurd önkormányzatra, hogy gazdasági szankciókat vezetett be ellene.

Leállították a légiforgalmat

Így leálltak például a légijáratok. Az iraki régió az utóbbi időkben erősen függött a török élelmiszerexporttól és befektetésektől. Török vállalkozókirányították az építkezéseket és az iraki Kurdisztán áramellátásának 10 százalékát is Törökország fedezi.

Amikor tehát az iraki vezetés és az Egyesült Államok a probléma diplomáciai és nem katonai rendezésére szólította fel Törökországot, akkor az megtalálta a módját annak, hogyan gyakoroljon további nyomást a kurdokra.

Az iraki kurdok gazdaságilag a törökökre vannak utalva

Cemil Cicek török miniszterelnökhelyettes a szankciókról döntő szerda esti kormányülés után azt mondta: azok terrorista szervezetek és az őket támogató csoportok ellen irányulnak, és nem céljuk, hogy "ártatlan embereknek okozzanak nehézségeket".

Ezzel arra utalt, hogy Törökország szerint az iraki kurd vezetés nem hajlandó fellépni a területén rejtőzködő PKK fegyveresekkel szemben. A szomszédos régió vezetése most azzal próbálta demonstrálni együttműködési készségét, hogy ellenőrzőpontokat állít fel az iraki-török határ mentén a gerillák utánpótlási útvonalainak elvágására.

Törökország tartana az önálló Kurdisztántól

A szövetségesei között egyre inkább elmérgesedő viszony különösen aggasztja az Egyesült Államokat - annál is inkább mert a hétvégén - éppen Törökországban - nemzetközi konferenciát tartanak Irak szomszédainak részvételével az ország jövőjéről. Ankara területi egységével szembeni fenyegetésként élné meg, ha Irak szétesne, mert a területén élő kurdok egy része az így létrejövő kurd államhoz akarna csatlakozni.

Bevonulás nem, kommandóakció igen?

Az amerikaiak közölték, hogy hírszerzési információkat osztanak meg a törökökkel a PKK-harcosok hollétéről. Ezzel valószínűleg az a céljuk, hogy a törökök csak akkor csapjanak le rájuk, ha megpróbálnak átjutni a határon, vagy az célzott kommandóakciókat tegyenek lehetővé - Törökország így azt állíthatná, hogy nem vonult be Észak-Irakba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×