eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Pártvezéri sajnálat a féllábú litván táncosoknak

Magyarázkodásra kényszerült az ellenzéki brit Konzervatív Párt vezére, amikor egy művészeti szervezetnél járva "féllábú litván tánccsoportok" támogatásáról beszélt. A megjegyzés hatalmas felháborodást váltott ki Litvániában és az ország nagykövete is magyarázatot követelt.

A brit politikusok nagyon szeretik az alliteráló kifejezéseket, mert úgy érzik, hogy ezzel jobban alátámaszthatják üzenetüket, és néha még a beszédüket fordításban élvező hallgatóság előtt is használják eme retorikai eszközt.

Cameron vs litván média

Erre szolgálatott újabb például David Cameron, az ellenzéki konzervatívok vezére, aki a szigetország Művészeti Tanácsában tett látogatása során azt mondta: reméli, "a támogatásokat nem valami féllábú litván tánccsoport" kapja.

A litván média lecsapott a mondatra ami a balti országban hatalmas felháborodást váltott ki. A Mail on Sunday című - egyébként a konzervatív értékvilághoz közeli - lap szerint Cameron "féllábú litván leszbikusokról" beszélt.

Nem beszélt féllábú leszbikusokról

A tory párt sajtósai azonban határozottan azt állítják, hogy a "féllábú litvánok" - táncosok.

A párt megpróbálta kimagyarázni az elszólást és közölte: vezetője annak kapcsán nyilvánult meg, hogy a nemzeti lottóból összegyűlt pénzeket gyakran szokatlan, és a nagyközönséget kevéssé érdeklő művekre, illetve művészekre költik.

Nagykövet: "segítsen megértenem, mire gondolt!"

Litvánia nagykövetét azonban ez nem nyugatta meg: "roppant sokat segítene, ha elmondaná, mire is gondolt, amikor 'litvánokat' emlegetett és hogy mi köze van ennek a Művészeti Tanácshoz" - írta a diplomata.

A párt egyik szóvivője szerint Cameron "a levegőből kapta elő a litván szót, és nem az országról, vagy annak lakóiról akart véleményt mondani". A toryk a nagykövettel is kapcsolatba léptek, hogy megnyugtassák, bár az erről szóló beszámolóikban nem említik, hogy bocsánatot kértek volna.

Blogger-bocsánatkérés

Egy magát igazi angolnak nevező internetes blogger közben népe nevében kért bocsánatot az általa rádióban nem ismételhető szavakkal jellemzett politikus miatt.

Õ is megemlítette, hogy a brit konzervatívat az zavarja, hogy a szerintük baloldaliak által irányított művészetfinanszírozás az utóbbi években gyakran adott ki pénzeket úgymond a multikulturalizmus "ünneplésére".

Minden második új munkahely a külföldieké

David Cameront azonban nem biztos, hogy mindenhol elítélik. A héten kiderült, hogy az új brit állások felét külföldiek - köztük kelet-európaiak töltik be, ami nem teszi a régió országait szimpatikussá a britek egy részénél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×