eur:
394.56
usd:
370.4
bux:
65493.21
2024. április 19. péntek Emma

Nyolc évi börtönt kapott a kommunista koncepciós perek államügyésze

Prágában nyolc év börtönbüntetésre itéltek egy volt államügyészt, aki az ötvenes évek elején részt vett az egyik legnagyobb korabeli koncepciós perben. Protics János tudósít Pozsonyból.

A jelenleg 86 éves Ludmila Bro¾ová-Polednová 1950-ben egyike volt azoknak az államügyészeknek, akik kidolgozták a Milada Horáková polgári demokrata politikus elleni vádiratot.

Milada Horáková volt az egyetlen nő, akit az ötvenes évek elején lezajlott csehszlovák kirakatperekben politikai okokból halálra ítéltek.

A politikus az 1948-as kommunista hatalomátvételig a cseh nemzeti szocialista párt külföldön is elismert és aktív személyisége volt, akit a kommunisták az új rendszer ellenségének tekintettek és üldöztek.

Ludmila Bro¾ová-Polednovát gyilkosságban való részvétellel vádolták, és akár 15 évi börtönre is ítélhették volna. A prágai ügyész ötéves börtönbüntetést javasolt, a biróság végül is nyolc évi büntetésre itélte az idős asszony, aki megromlott egészségi állapota miatt nem volt jelen a tárgyaláson.

Az ötvenes évek elején a Csehszlovákiában lezajlott koncepciós pereknek mintegy 250 áldozatuk volt, Milada Horáková volt az egyetlen nő akit halálra itéltek.

Martin Omelka, a prágai államügyészség szóvivője elmondta, az eljárás megindításához szükséges dokumentációt a Kommunizmus Bűntetteit Vizsgáló és Dokumentáló Hivatal készítette elő.

Az ügyészség bizonyitani tudta, hogy Ludmila Bro¾ová-Polednová aktivan részt vett a hamis vádirat kidolgozásában, amelynek alapján Milada Horákovát halálra ítélték.

Az államügyész eljárása ráadásul az akkori büntetőtörvénykönyv előírásaival is ellentétes volt - áll az itélet indoklásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×