eur:
393.73
usd:
369.31
bux:
65661.5
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Németországtól kér segítséget Izrael Irán ellen

Berlin támogatását kérte a Teherán elleni szigorúbb szankciókhoz a német külügyminisztertől az izraeli miniszterelnök, aki üdvözölte azt az amerikai kezdeményezést, amely újabb ENSZ-határozatot sürget Irán ellen.

Ehud Olmert arra emlékeztette az izraeli látogatáson tartozkodó Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztert, hogy Irán a nemzetközi követelések ellenére sem hajlandó felhagyni nukleáris programjával.

Izrael egyben üdvözölte azt az amerikai kezdeményezést, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozzon egy újabb, harmadik határozatot is Irán ellen.

Franciaország és Nagy-Britannia már korábban jelezte: támogatja a javaslatot, az Európai Unió többi tagállama azonban vagy ellenzi, vagy még nem határozott az ügyben.

A politikai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár bejelntése előtt Bécsben egyeztetett a Nemzetközi Atomenergiaügynökség vezetőjével.

Nicholas Burns hangsúlyozta: Iránnak a korábbi nemzetközi határozat értelmében két hete van arra, hogy leállítsa nukleáris programját.

Az amerikai külügyi államtitkár arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak külön szankciókat kellene hoznia Teherán ellen. Nicholas Burns hozzátette ugyanakkor, hogy Washington továbbra is tárgyalások útján szeretné rendezni a helyzetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×