Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bűnösnek mondta ki a teljes rendőrséget a bíróság a férfi agyonlövése ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy-Britanniában bűnösnek mondta ki a Scotland Yardot a londoni felsőbíróság esküdtszéke egy terroristának nézett ártatlan külföldi állampolgár két évvel ezelőtti lelövése miatt.

A brazil Jean Charles de Menezest 2005. július 22-én az egyik metróállomáson lőtték agyon hét lövéssel, mert azt hitték, hogy öngyilkos merényletre készül.

A bírósági döntés szerint a rendőrség szükségtelenül tette ki veszélynek az embereket, amikor az egész városon keresztül üldözte a végül ártatlannak bizonyuló férfit.

Az ellenzék azonnal távozásra szólította fel a londoni rendőrség főparancsnokát, Sir Ian Blairt, ő azonban közölte, hogy nem mond le.

A végül tragikus kimenetelű akció 2005. július 22.-én zajlott, amikor az előző napi, meghiúsult bombamerényletek gyanúsítottjait vizsgálva a londoni rendőrség eljutott egy Husszain Osman nevű férfihez, aki egy dél-londoni társasházban lakott.

Ugyanebben a házban élt Jean Charles de Menezes, aki délelőtt fél tízkor hagyta el lakását, hátán egy táskával. A megfigyelők nem voltak biztosak abban, hogy nem ő-e a keresett férfi, így követték a városon keresztül, de képtelenek voltak megakadályozni, hogy először egy buszra szálljon fel, majd elindult a metró irányába, ahol lelőtték.

A fegyveres erőket a bíróság 175 ezer fontra (63 millió forintra) büntette, illetve kötelezte 385 ezer font (138,6 millió forint) perköltség megfizetésére.

Az akció nem sokkal a London elleni robbantásos merényletsorozat után történt. Ez az első bírósági eljárás a Scotland Yard mint intézmény ellen.