eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Felmentették a merénylettel vádolt filmsztárt

Bollywood fellélegezhet: felmentették egy 1993-as mumbai (bombayi) merényletben való részvétel vádja alól az indiai filmipar egyik legismertebb színészét. Sanjay Duttot ugyanakkor illegális fegyvertartás miatt bűnösnek találták.

Az indiai színész, aki több mint 100 filmben játszott, egyike volt annak a 123 embernek, akiket azzal vádoltak, hogy közreműködtek a 257 halálos áldozatot követelő 1993-as merényletben.

A bíróság azonban felmentette Sanjay Duttot az összeesküvés vádja alól, és így "csak" az engedély nélkül tartott három AK56-os gépfegyverért, illetve egy pisztolyért kell felelnie, amelyeket állítólag az ügy egy másik gyanúsítottjától kapott.

A családját védte?

A hindu színész azt állította, hogy családja védelmére kérte a fegyvereket, mert aggódott rokonai biztonságáért az akkoriban dúló hindu-muzulmán zavargások közepette.

Az ítéletet követően nem csak a színész, de az egész indiai filmipar is megkönnyebbült, mivel jelenleg 20 millió font, azaz több mint 7,5 milliárd forint értékben futnak a színész részvételével még befejezésre váró filmprojektek.

Sanjay Dutt 16 hónapot ugyan börtönben töltött, közvetlenül azután, hogy megvádolták, ám később óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és az azóta eltelt 11-12 év alatt készítette el filmjeinek több, mint felét.

Az illegális fegyvertartásért ugyan akár 10 évet is kaphat a színész, ám ügyvédei ettől nemigen tartanak. Azt remélik, hogy büntetlen előélete miatt a bíróság enyhe ítéltet hoz majd ebben az ügyben.

Bollywood és az alvilág

A 13 év óta húzódó ügy még arra az időszakra nyúlik vissza, amikor Bollywood (az indiai, pontosabban bombayi Hollywood) szoros kapcsolatokat ápolt az alvilággal. Dawood Ibrahim, akit a mumbai támadások kitervelésével vádolnak, és akit jelenleg is keres az indiai rendőrség, rendszeresen hívott meg színészeket partijaira és esküvőkre.

Mindez azonban gyökeresen megváltozott az 1993-as robbantásokkal. Általános vélekedés szerint a merényleteket muzulmán bosszú szülte, miután hinduk leromboltak egy észak-indiai mecsetet. Akkor India több területén zavargások törtek ki a muzulmán és a hindu lakosság között, több mint 800 életet követelve, többnyire muzulmánokét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×