eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kirúgták a magyar oktatásért küzdő tanárokat

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem kizárta oktatói testületéből a Bolyai Kezdeményező Bizottság két vezetőjét. Hantz Péter és Kovács Lehel azzal váltotta ki az egyetem vezetésének haragját, hogy saját kezűleg szereltek fel magyar nyelvű feliratokat a magát multikulturálisnak valló intézmény falaira.

Felbontotta a munkaszerződést a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem a Bolyai Kezdeményező Bizottság két alelnökével, Hantz Péterrel, a fizika kar adjunktusával és Kovács Lehellel, a matematika-informatika kar adjunktusával. A két oktató kizárásáról az egyetem 110 tagú szenátusa döntött nagy szavazattöbbséggel.

Mindössze kilencen, többségükben magyar oktatók ellenezték az intézkedést.

Hantzék azzal vonták magukra az egyetem vezetőinek a haragját, hogy saját költségükön elkészíttették az egyetem magyar feliratait, és a táblákat a múlt héten saját kezűleg szegezték ki az egyetem falára.

Tettükkel tulajdonképpen az egyetem szenátusa egy korábbi határozatának szereztek érvényt. A rektorátus a táblákat azonnal eltávolíttatta, és a fiatal oktatók ellen rendőrségi feljelentést is tett rongálás és a közrend megzavarása miatt.

Az egyetem közleménye szerint a kizárást a szenátusban helyet foglaló magyar oktatók többsége is helyeselte. Ezt az információt Hantz Péter cáfolta.

Kijelentette: csupán az egyetemi tanács magyar alelnöke, valamint a római katolikus és a protestáns hittantanárképző szak vezetője támogatta.

A BKB több mint egy évvel ezelőtt szállt harcba az 1959-ben megszüntetett Bolyai Egyetem visszaállításáért, illetve azért, hogy a most működő egyetemen hozzanak létre önálló magyar karokat.

Tagjai kifogásolták, hogy a kolozsvári állami egyetemen nincsenek magyar feliratok. Ezért a múlt héten Hantz Péter magyar feliratú táblákat helyezett el az intézmény több épületében is, ezeket viszont hamar eltávolították a portások.

Az egyetem irányítói törvénytelennek minősítették az akciót, és feljelentést tettek a rendőrségen.

A román, magyar és német tannyelvű állami egyetem vezetősége a menesztést azzal indokolja, hogy a két oktató szerintük folyamatosan hazugságokat terjesztett a felsőoktatási intézményről, emellett állítólag az etnikumok közötti ellenséges magatartásra és az Európai Unió értékrendje ellen bujtogattak.

Azt is a kizártak szemére vetették, hogy "becsületsértően nyilatkoztak", amikor "javíthatatlan nacionalistáknak" minősítették a kolozsvári egyetem oktatóit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×