Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Etnikai alapú szakadár akciókat\" vízionál egy román kormánypárt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A román kormánykoalíciós Konzervatív Párt azt követeli, hogy a Román Hírszerző Szolgálat vezetője készítsen jelentést a parlament számára arról, miként lép fel \"az etnikai alapú szakadár akciók\" megelőzése és elhárítása érdekében. A párt Hargita, Kovászna és Maros megyében tart lehetségesnek etnikumközi konfliktusokat.

A romániai Konzervatív Párt frakciója a múlt héten fordult kéréssel a Parlamenthez azzal a kéréssel, hogy a Hírszerző Szolgálat vezetője, George Maior számoljon be arról, hogy az általa vezetett intézmény miként védi a román állam érdekeit a lehetséges etnikumközi konfliktusoknak kitett régiókban, nevezetesen Hargita, Kovászna és Maros megyében.

A párt úgy véli: a velük egy koalícióban helyet foglaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetőinek területi autonómiát követelő nyilatkozatai is elősegítették e helyzet kialakulását.

Az elmúlt hétvégén az egyik legaktívabb székelyföldi román szerveződés - a Hargita és Kovászna Megyei Románok Polgári Fóruma - éppen a Konzervatív Párt által Marosfőn szervezett összejövetelén a "román nemzetállam egységét és szuverenitását veszélyeztető kísérletnek" nevezte a Székelyföld számára követelt területi autonómiát.

"A Román Hírszerző Szolgálat aktívan és nagy gonddal figyeli, hogy mi történik a romániai magyar politikában" - kommentálta a történéseket a bukaresti Új Magyar Szónak Kelemen Hunor, a képviselőház háznagya. Hozzátette: "Teljesen abszurdnak tartom, hogy a SRI beszámoljon a parlament előtt, hiszen egyrészt mi nem fenyegetjük az alkotmányos rendet, másrészt a SRI-nek semmi dolga a helyi autonómiával vagy más, ilyen jellegű kérdéssel".

Göncz Kinga: nem kell félni a közigazgatási autonómiától

Ugyanezen a napon az Adevarul című román napilap interjút közölt Göncz Kingával. A magyar külügyminiszter ebben kifejtette: Európában számos példa van a közigazgatási és területi autonómiára. Igaz, mindegyikhez a többség és a kisebbség közötti egyeztetések hosszú folyamata vezetett el - fűzte hozzá a miniszter, hangsúlyozva: Magyarországnak és Romániának elsősorban a két nemzet közötti bizalom megteremtésén kell munkálkodnia.

"Ha bízunk egymásban, akkor az emberek nem félnek majd a közigazgatási autonómiától" - idézi a lap Göncz Kingát, aki nem hiszi, hogy az effajta autonómia bármilyen veszélyeket rejtene, de szükségesnek tartja, hogy azt a többségi nemzet is elfogadja.

A lap az interjú szövegében - Göncz Kinga fotója mellé - elhelyezett keretes anyagában konkrét példákat sorol fel annak alátámasztására, hogy az európaiak (például az olaszok, spanyolok, dánok és britek) az autonómia többféle változatát is elfogadták.