eur:
393.16
usd:
367.81
bux:
66027.93
2024. április 24. szerda György

"Etnikai alapú szakadár akciókat" vízionál egy román kormánypárt

A román kormánykoalíciós Konzervatív Párt azt követeli, hogy a Román Hírszerző Szolgálat vezetője készítsen jelentést a parlament számára arról, miként lép fel "az etnikai alapú szakadár akciók" megelőzése és elhárítása érdekében. A párt Hargita, Kovászna és Maros megyében tart lehetségesnek etnikumközi konfliktusokat.

A romániai Konzervatív Párt frakciója a múlt héten fordult kéréssel a Parlamenthez azzal a kéréssel, hogy a Hírszerző Szolgálat vezetője, George Maior számoljon be arról, hogy az általa vezetett intézmény miként védi a román állam érdekeit a lehetséges etnikumközi konfliktusoknak kitett régiókban, nevezetesen Hargita, Kovászna és Maros megyében.

A párt úgy véli: a velük egy koalícióban helyet foglaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetőinek területi autonómiát követelő nyilatkozatai is elősegítették e helyzet kialakulását.

Az elmúlt hétvégén az egyik legaktívabb székelyföldi román szerveződés - a Hargita és Kovászna Megyei Románok Polgári Fóruma - éppen a Konzervatív Párt által Marosfőn szervezett összejövetelén a "román nemzetállam egységét és szuverenitását veszélyeztető kísérletnek" nevezte a Székelyföld számára követelt területi autonómiát.

"A Román Hírszerző Szolgálat aktívan és nagy gonddal figyeli, hogy mi történik a romániai magyar politikában" - kommentálta a történéseket a bukaresti Új Magyar Szónak Kelemen Hunor, a képviselőház háznagya. Hozzátette: "Teljesen abszurdnak tartom, hogy a SRI beszámoljon a parlament előtt, hiszen egyrészt mi nem fenyegetjük az alkotmányos rendet, másrészt a SRI-nek semmi dolga a helyi autonómiával vagy más, ilyen jellegű kérdéssel".

Göncz Kinga: nem kell félni a közigazgatási autonómiától

Ugyanezen a napon az Adevarul című román napilap interjút közölt Göncz Kingával. A magyar külügyminiszter ebben kifejtette: Európában számos példa van a közigazgatási és területi autonómiára. Igaz, mindegyikhez a többség és a kisebbség közötti egyeztetések hosszú folyamata vezetett el - fűzte hozzá a miniszter, hangsúlyozva: Magyarországnak és Romániának elsősorban a két nemzet közötti bizalom megteremtésén kell munkálkodnia.

"Ha bízunk egymásban, akkor az emberek nem félnek majd a közigazgatási autonómiától" - idézi a lap Göncz Kingát, aki nem hiszi, hogy az effajta autonómia bármilyen veszélyeket rejtene, de szükségesnek tartja, hogy azt a többségi nemzet is elfogadja.

A lap az interjú szövegében - Göncz Kinga fotója mellé - elhelyezett keretes anyagában konkrét példákat sorol fel annak alátámasztására, hogy az európaiak (például az olaszok, spanyolok, dánok és britek) az autonómia többféle változatát is elfogadták.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

A technológia akkor érdekes, ha az egy hosszútávú, jó célt tud támogatni. Bár sok régi beidegződést meghaladtunk az elmúlt időszakban Magyarországon is, de még most is sok a kihívás. Mi tudja segíteni a technológiákban a zöld átmenetet? Melyik technológiában hisznek most a nagyvállalatok? Milyen szerepet játszik ebben a digitalizáció? Gazdaságilag ez mennyire fenntartható és min kellene változtatni a zöld átállás megvalósítása érdekében? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciának szakértői Szoboszlai Beáta, a PwC Magyarország energiaipari és közműszolgáltatási tanácsadási igazgatójának moderálásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×