eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A vajdasági magyar pártok külön indulnak a választásokon

Ahány vajdasági magyar párt, annyi felé húz a szerbiai parlamenti választások előtt. A január végi megmérettetésen két párt külön-külön, a harmadik viszont a többivel együtt szándékozik indulni. Ezek után nagy kérdés, hogy hány magyar kisebbségi képviselő juthat be a szerb parlamentbe.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség, valamint Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke bejelentette, hogy pártjaik külön indulnak a választásokon.

A harmadik magyar politikai tömörülés, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, Pál Sándor viszont azt találná helyesnek, ha a pártok összefognának.

Kérdés ugyanis, hogy külön-külön hány képviselői helyet tudnak megszerezni a szerb parlamentben. Egy mandátumhoz 12-16 ezer szavazat kell, a Vajdaságban pedig 120 ezer magyar nemzetiségű szavaz.

A kisebbségek némi engedményt azért kaptak: az induláshoz nem 10, csak 3 ezer aláírást kell összegyűjteniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×