Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lemondott az amerikai védelmi miniszter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lemondott Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. George Bush elnök Robert Gates korábbi CIA-igazgatót jelölte a posztra.

George Bush sajtótájékoztatón jelentette be, Donald Rumsfelddel folytatott komoly beszélgetések sorozatát követően döntöttek úgy: itt az ideje, hogy új vezetése legyen a Pentagonnak.

Az amerikai elnök szerint a leköszönő védelmi miniszterrel egyetértettek abban, hogy új perspektívára van szükség. Ezt fogja szolgálni Bob Gates, aki szilárd vezető, és képes arra, hogy kiigazítsa az iraki politikát - hangsúlyozta.

George Bush hozzátette: Donald Rumsfeld megértette, hogy az iraki ügyek "nem mennek elég jól és nem mennek elég gyorsan".

Arra a kérdésre, hogy egy héttel ezelőtt miért nyilatkozta azt, hogy Rumsfeld a helyén marad, az amerikai elnök azt mondta: egyrészt nem akart a választási kampány utolsó pillanatában egy ilyen horderejű döntést bejelenteni, másrészt pedig akkor még nem beszélt Robert Gates-szel, illetve nem zajlott le a végső beszélgetés Donald Rumsfelddel sem.

George Bush "a hazáját dicsőséggel és kiemelkedően szolgáló hazafiként" és egyben bizalmas tanácsadójaként és barátjaként beszélt Donald Rumsfeldről.

A kedden lezajlott amerikai időközi választási kampány egyik fő témája az iraki szerepvállalás volt, és az elmúlt időszakban egyre többen szólították fel lemondásra a hat éven át szolgáló védelmi minisztert.

Elemezők szerint a demokraták győzelmének egyik fő oka az volt, hogy az amerikaiak elégedetlenek azzal, ahogy Irakban mennek a dolgok.

Egy azt firtató újságírói kérdésre, hogy az elnök meghallotta-e a választók hangját, George Bush úgy válaszolt: "én is azt szeretném, ha hazajönnének a csapataink, de azt szeretném, ha győztesen térnének haza".

"Kiállok a győzelem mellett" - hangsúlyozta az amerikai elnök.