eur:
395.24
usd:
366.16
bux:
65310.93
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Történelmi kiegyezést sürget a szlovák miniszterelnök helyettese

Eljött az ideje a szlovák-magyar parlamenti kiegyezésnek - nyilatkozta az elmúlt napok eseményei kapcsán a szlovák kormány kisebbségekért is felelős miniszterelnök-helyettese. Dusan Caplovic szerint a mostani feszültségért a politikusok is felelősek.

Dusan Caplovic, aki Robert Fico szlovák kormányfő egyik legközelebbi munkatársának számít, a TASR hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: eljött az ideje annak, hogy a két ország parlamentje közös nyilatkozatot, egyfajta "történelmi kiegyezést" fogadjon el a közös múltról és a kapcsolatokról.

Az InfoRádió pozsonyi tudosítójának jelentése szerint Caplovic úgy véli, hogy egy ilyen dokumentum hozzájárulhatna a kétoldalú kapcsolatok javításához.

A múltban Franciaország és Németország, majd Csehország és Németország között született ilyen kiegyezés, amely nagy mértékben elősegítette a kölcsönös viszony rendezését - hangsúlyozta Caplovic.

A szlovák kormány alelnöke szerint a szlovák-magyar kapcsolatokban mutatkozó mostani feszültségért nem csupán a törvénysértő egyének, hanem olyan politiusok is felelősek mint Ján Slota vagy Duray Miklós, akik kijelentéseikkel szítják a nemzetiségi intolerancia megnyilvánulásait.

Az egyház is felemelte szavát

A hétvégén Szlovákia két katolikus egyházi főméltósága is felemelte szavát a felerősödő magyarellenes hangulat és erőszak ellen. A Nyitrán székelő Ján Chryzostom Korec bíboros és Frantisek Tondra, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke annak kapcsán szólalt meg, hogy éppen Nyitrán történt a szélsőséges nacionalizmus eddigi legdurvább megynilvánulása, egy magyar diáklány megverése.

Korec bíboros sajnálatos és elítélendő cselekedetnek minősítette az esetet, amelynek kivizsgálását és az elkövetők megbüntetését elengedhetetlenül fontosnak nevezte. Frantisek Tondra, a püspöki kar elnöke hangsúlyozta: minden keresztény embernek mindenkori kötelessége, hogy elítélje a nacionalizmus minden megnyilvánulását.

Szerdára több polgári szervezet is tiltakozó akciót hirdetett a magyarellenes megnyilvánulások ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×