Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rendőrök szamárháton

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
\"Ha nincs gépkocsijuk, üljenek fel egy biciklire, vagy egy szamárra\" - tanácsolta Dél-Afrika biztonsági minisztere az újoncoknak egy rendőr-avatáson, arra a kritikára válaszul, hogy a testületnek nincs elég embere, nincs elég felszerelése és gyakran lassan érnek oda a bűntények helyszínére. A 47 milliós Dél-Afrikában tavaly 18 793 embert öltek meg, naponta átlagosan 51-et.

Dél-Afrika gyilkossági statisztikáját csak Kolumbia múlja felül az egész világon, és a hatóságok tudomására jutott nem erőszakos cselekmények számában is vezető hely jut az afrikai államnak. Egy dél-afrikai állampolgárnak tizenkétszer akkora esélye van arra, hogy megöljék, mint egy amerikainak, és ötvenszer valószínűbb, hogy gyilkosság áldozata lesz, mint egy európai.

Az erőszakos bűncselekmények azután kerültek ismét a figyelem középpontjába Dél-Afrikában, hogy az ország elnyerte a 2010-es focivébé rendezési jogát. Sokan attól tartanak, hogy a rossz közbiztonság, a vébére látogató külföldiek elleni támadások beárnyékolják majd az eseményt és lejáratják az országot.

A kormány ígéretet tett a helyzet javítására, de a kritikus hangok szerint egyelőre nem sok minden történt. Maguk a rendőrök is arra panaszkodnak, hogy rosszabb a felszereltségük, mint a bűnözőké, akikkel így nehéz felvenni a harcot.

"Ha egy rendőr azért hal meg, mert nem visel golyóálló mellényt, akkor a családja nem kap kártérítést, mert azt mondják: hanyag volt. Maguk mit tennének? - tette fel a kérdést egy betelefonálós rádiós beszélgetésben egy rendőrnő.

A biztonsági miniszter azonban kitartott amellett, hogy a kormány jelentősen növelte a rendőrség forrásait. Ugyanakkor hangsúlyozta: időbe telik, mire látványos változás következik be.