eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

"A nemzetközi helyzet fokozódik"

Ján Kubis szlovák külügyminiszter szerint "a szélsőséges megnyilvánulásokkal párhuzamosan lejárató kampány folyik Szlovákia ellen", és ebben a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is ludas. Az MKP visszautasította Kubis állítását.

"A szaporodó szélsőséges megnyilvánulásokkal párhuzamos kampány nemcsak az ország, hanem a szlovák kormány és a kormány mögött álló politikai erők ellen is irányul" - hangzott el a pozsonyi kormányülést követő sajtótájékoztatón.

A külügyminiszter úgy fogalmazott: "Nem tudom nem észrevenni, hogy konzultációi révén a kampányban és annak előkészítésében a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja is részt vesz. Azt hiszem, ez alapvető hiba."

A szlovák diplomácia vezetője ugyan nem tudja, ki lehet a kampány szervezője, de mint mondta, "azt az egyet tudom, hogy az MKP képviselői szinte naponta megfordulnak Budapesten, ahol különböző politikai erőkkel, de nemcsak a magyar parlamentben, hanem az egyéb, más parlamenti közgyűlésekben is tevékeny képviselőkkel tárgyalnak".

"Sajnos, a legteljesebb nyíltsággal beszélnek és egyfajta ultimátumok elé állítanak minket - noha nem tudom miért, nem tudom minek - mondván, ha egy héten, ha két héten belül nem reagálunk, akkor elkezdjük ezen kérdések nemzetközi színtérre vitelét. Én ezt egyszerűen nem értem, de feltételezem és látom a nyilvánvalóan eszkalációs törekvéseket, az internacionalizálás szándékát" - mondta a miniszter.

Kubis szerint Szlovákia nagyon határozott választ ad majd Budapest hétfői diplomáciai jegyzékére, amelyben megerősíti, hogy a szlovák kormány "nemcsak a deklaráció szintjén, hanem konkrétan is elítéli a szélsőséges megnyilvánulásokat".

A szlovák külügyminiszter jelezte: Pozsony a magyar szóbeli jegyzékre adandó válaszában "több magyar politikus kijelentésével kapcsolatosan kér majd tételes magyarázatot."

Meggyőződése - mondta -, hogy noha a magyar jogszabályok nem rendelnek büntetni bizonyos szélsőséges jelenségeket, "szélsőség még akkor is csak egy van, függetlenül attól, hogy a stadionok lelátóin megnyilvánuló ordibálásnak vagy a történelmi Magyarországot ábrázoló térképek alatt elhangzó irredenta követeléseknek álcáztatik."

A szerdai pozsonyi kormányülésről szóló médiabeszámolók szerint Robert Fico kabinetje "komoly vitát folytatott a szélsőséges magatartás különféle megnyilvánulásairól," a miniszterelnök pedig nagyra értékelte a szlovák rendőrség határozott fellépését.

"Minden polgár, aki a Szlovák Köztársaság területén él, - legyen az bármilyen nemzetiségű, legyen a bőre színe bármilyen, vagy különbözzék másoktól bármiben is - okkal formálhat jogot a saját biztonságára, mert jogosult a saját másságának méltányolására" - jelentette ki újságírók előtt Robert Fico.

Bugár: Kubis csődöt mondott

"A külügyminiszter, mint karrierdiplomata, ezúttal csődöt mondott. Áldásos lenne, ha állításait bizonyítani is tudná" - reagált az elhangzottakra Bugár Béla, az MKP elnöke.

"Ha itt valaki lejárat, akkor azt a kormány és maga Ján Kubis külügyminiszter teszi. Talán csak nem azt feltételezi rólunk, hogy mi magyarok szervezzük a magyarveréseket, hogy nekünk áll szándékunkban megfélemlíteni Szlovákia magyar nemzetiségű állampolgárait? Ha a kormány következetes lenne és megfelelő keménykezűségre szánná el magát, akkor az eddig történtek nem történtek volna meg" - tette hozzá.

Csáky Pál, a szlovákiai magyar politikai erő alelnöke is visszautasította a külügyi vezető kijelentését.

A szlovák kormány volt miniszterelnök-helyettese az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: a kabinet ellenségképet keres, ahelyett, hogy saját háza táján tenne rendet.

Csáky Pál hangsúlyozta: csütörtökön tárgyalnak a szlovákiai politikai erők a Magyar Koalíció Pártja által kidolgozott, a nemzetellenes megnyilvánulásokat határozottan elutasító dokumentumról.

Úgy vélte: határozott figyelmeztetés lenne a szélsőséges erőknek, ha valamennyi párt aláírná a nyilatkozatot.

Az elnököt aggasztják a "túlzott bírálatok"

Aggodalmát hangoztatta Ivan Gasparovic szlovák elnök a nemzeti türelmetlenség szaporodó szlovákiai megnyilvánulásai miatt, ugyanakkor helytelenítette, hogy országát ezzel kapcsolatban "túlzott bírálatok" érjék.

Gasparovic a szeptember 1-jére eső alkotmány napja alkalmából Pozsonyban nyilvánosságra hozott közleményében hangsúlyozta, hogy Szlovákiát nem szabad túlzottan bírálni az említett jelenségek miatt.

Megjegyezte: államfőként mindig is hangsúlyozza, külföldi kollégáihoz - "köztük természetesen a magyar elnökhöz" - hasonlóan, hogy Szlovákia ragaszkodik a demokratikus elvekhez, a jogállamisághoz, valamint azon kötelezettségeihez, amelyek a nemzetközi szervezetekben való tagságából fakadnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×