eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szigorított börtönre ítélték a volt miniszterelnököt

Kilencéves szigorított börtönbüntetésre és 10 millió dolláros kártérítésre ítélte egy amerikai szövetségi bíró a volt ukrán miniszterelnököt. Pavlo Lazarenkot pénzmosás és zsarolás miatt állították bíróság elé. Manuel Noriega volt panamai diktátor 1992-es elítélése óta Lazarenko az első külföldi állami vezető, akit amerikai bíróságon elítéltek.

Az 53 éves Lazarenko 1996 júniusától 1997 júliusáig volt az ukrán kormány vezetője.

Hivatali idejében visszaélt a tisztségével, szívességként osztogatta a kormánymegrendeléseket és dollármilliókat mosott tisztára amerikai bankokon keresztül.

A szövevényes bűnügy sok vállalatot, bankot és több országot érint, köztük Ukrajnát, Lengyelországot, Magyarországot, Hollandiát, Svájcot és az Egyesült Államokat.

Az ügyészség eredetileg 18 évnél is hosszabb szabadságvesztés és 43 millió dolláros kártérítés kiszabását, valamint közel 23 millió dolláros összeg elkobzását kérte a bíróságtól. A bíró a kártérítésről és a vagyonelkobzásról a következő három hónapban dönt.

Lazarenko fellebez.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×