eur:
394.25
usd:
365
bux:
65619.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ellepik a bevándorlók Amerikát

Az Egyesült Államok legtöbb nagyvárosban kisebbségbe kerülhetnek a fehérbőrűek a spanyol bevándorlók miatt - állítják amerikai szociológusok. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint ez elképzelhető, de főként a déli nagyvárosokra lehet igaz, ezek ugyanis sokkal dinamikusabban fejlődnek, mint az északiak.

Az ötven legnagyobb amerikai nagyvárosból 35-ben kisebbségbe szorulnak a fehérbőrűek a közeljövőben - adta hírül a Washington Post. Szociológusok szerint az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a Latin-Amerikából származó bevándorlók száma, Denverben, Tucsonban és Phoenixben máris 50 százalék alatt van a fehérbőrűek aránya.

Az InfoRádió által megkérdezett Amerika szakértő szerint ez nem túlzás, valós folyamatról van szó. Magyarics Tamás szerint - ahogy a példák is mutatják - főként a déli államokban változhat a népesség összetétele.

Az Egyesült Államok népsűrűsége fele akkora, mint az európai

A déli és a dél-nyugati államokban találhatók elsősorban azok a nagyvárosok, amelyek sokkal dinamikusabban fejlődnek, mint a többiek. A 10 legdinamikusabban fejlődő nagyváros közül 7 van délen és nyugaton. Az amerikai gazdaság pedig még mindig fel tud szívni több millió bevándorlót.

Magyarics Tamás ezt azzal magyarázta, hogy az Egyesült Államok népsűrűsége még mindig csak feleakkora, mint Európáé, a vállalatoknak pedig szükségük van az olcsó munkaerőre. A szakértő szerint az amerikai gazdaság átalakulóban van, az észak-keleti városokra jellemző nehézipar helyett egyre jobban fejlődik a szolgáltatóipar, ezek pedig a déli régióknak kedveznek.

A bevándorlók a demokratákat erősítik

Átformálhatja-e ez a politikai erőviszonyokat? Magyarics Tamás szerint igen, bár kérdéses, hogy milyen irányban. A bevándorlók ugyan döntően a demokrata pártot erősítik, erre viszont már a republikánusok is rájöttek.

Magyarics Tamás elmondta, hogy a republikánusok elég nagy erőfeszítéseket tesznek arra, hogy a spanyol anyanyelvűeket megnyerjék maguknak.

Bár a Washington Post állítja, hogy a bevándorlók nagy része iskolázott, módosabb családból származik, és jól beszél angolul, Magyarics Tamás szerint ők főként a szegényebb rétegekből származnak, és pont a jobb boldogulás reményében akarnak egy másik országban élni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×