Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét behatolt az izraeli légierő Libanonba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tűzszünet ellenére ismét több alkalommal is behatoltak az izraeli légierő gépei a libanoni légtérbe hétfőn. Kora délután a libanoni főváros, Bejrút déli elővárosai fölött alacsony magasságban repültek el izraeli harci gépek - jelentette az ANI libanoni hírügynökség.

A hadsereg közleménye szerint reggel a libanoni-izraeli határ térségében, valamint Bejrúttól északkeletre s az ország déli részén hajtottak végre berepüléseket izraeli gépek.

Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök elítélte a légtérsértéseket a finn EU-elnökségnek és Javier Solana európai uniós kül- és biztonságpolitikai főmegbízottnak küldött üzenetében, és felhívta a figyelmet "a veszélyre, amit Izrael vétségei jelentenek az 1701-es számú ENSZ biztonsági tanácsi határozatra nézve".

Naponta berepülnek az izraeli gépek Libanon fölé

Bár a libanoni síita Hezbollah és Izrael egyhónapos harcait követően egy héttel ezelőtt tűzszünet lépett életbe a felek között, izraeli harci gépek naponta berepülnek Libanon területe fölé. Vasárnap az ENSZ ideiglenes libanoni ereje, az UNIFIL négy izraeli légtérsértéséről számolt be.

Az AFP francia hírügynökség egy tudósítójának helyszíni beszámolója szerint legkevesebb kilenc állást tart fenn továbbra is az izraeli hadsereg a határ libanoni oldalán 250-300 katonával és mintegy harminc katonai járművel.

Izrael elengedett öt libanonit

Időközben elengedte az izraeli haderő az augusztus elsején Baalbekben elfogott öt libanoni férfit, akiket azzal gyanúsítottak, hogy a Hezbollah siíta szervezet tagjai. Az izraeli haderő az öt libanonit átadta az ENSZ Ideiglenes Libanoni Haderejének.