Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Békefenntartók kerestetnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ENSZ főtitkára arra kéri a világszervezet tagállamait, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a libanoni békefenntartó erőkben. Kofi Annan az ENSZ Biztonsági Tanácsának készített jelentésében azt hangsúlyozza: az egységek nem bocsátkoznak háborúba, feladatuk nem a Hezbollah lefegyverzése lesz. A dokumentumot hétfőn vitatja meg az ENSZ BT.

Az ENSZ 15 ezer fősre tervezett kontingensébe eddig Olaszország és Finnország jelezte konkrét részvételi szándékát.

A világszervezet augusztus 28-ig egy 3500 fős nemzetközi előőrsöt küld Dél-Libanonba, majd két lépcsőben, november 4-ig érkezne meg a többi békefenntartó.

A főtitkár történelmi lépésnek nevezte a libanoni erők bevonulását Dél-Libanonba, de hozzátette: a libanoni hadseregnek jelentős segítségre van szüksége.

A jelentésben Kofi Annan a két izraeli katona szabadon engedésére szólítja fel a Hezbollahot, Izraelt pedig arra kéri, mielőbb oldja fel a Libanonnal szembeni tengeri és légi blokádot.

A hétfőn életbe lépett tűzszünetet eddig mindkét fél betartotta, de reggel az izraeli légierő több berepülést hajtott vége az ország keleti részén fekvő Baalbek térségében.

A zsidó állam haderejének szóvivője azt mondta: egy Szíriából és Iránból érkező fegyverszállítmány átvételét akadályozták meg.

A helikopteres akciót egy libanoni katonai szóvivő szerint visszaverte a Hezbollah siíta szervezet.