eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Brit terrorveszély: "tömeggyilkosokról van szó"

A Scotland Yard antiterrorista egységének vezetője szerint egy globális terrorfenyegetés miatt kellett végrehajtani a nagy-britanniai letartóztatásokat. A brit belügyminiszter ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy amennyiben nem sikerült volna megakadályozni a terrortámadást, az "példátlanul sok emberéletet követelt volna". Közben megerősítették, hogy három amerikai légitársaság gépe is a célpontok között szerepelt abban a tervezett terrortámadásban, amelyet Londonból az Egyesült Államokba tartó tíz repülőgépen követtek volna el. Nagy-Britanniában a legmagasabb riadókészültség van. A legnagyobb londoni repülőtér, a Heathrow nem fogad új járatokat.

A Scotland Yard antiterrorista egységének vezetője szerint régóta folytatott nyomozás egyik szakaszának végére értek, amikor szerda éjjel őrizetbe vettek 21, terrorcselekmények szervezésével gyanúsított embert.

Peter Clarke hangsúlyozta, hogy a csoport felgöngyölítésének még csak az elején tartanak, de "múlt éjszaka olyan kritikus pontot értek el, hogy azonnali beavatkozásra volt szükség a tervezett cselekmények megakadályozására".

A rendőrségi vezető kiemelte, hogy a tervezett terrorcselekményeknek "világméretű dimenziói vannak" és mivel a nyomozás "nagyon korai szakaszában van", azt tovább folytatják.

"Példátlanul sok emberéletet követelt volna"

John Reid brit belügyminiszter hangsúlyozta, hogy amennyiben nem sikerült volna megakadályozni a terrortámadást, az "példátlanul sok emberéletet követelt volna".

<

John Reid belügyminiszter (forrás: BBC)

A belügyminiszter közölte, hogy az akció nem csak Tony Blair miniszterelnök és helyettese, de az ellenzéki pártok (akikkel előzetesen szintén egyeztettek) támogatását is élvezte.

John Reid elmondta: a tervezett terrortámadás főbb szereplői már őrizetben vannak, de lehetnek még olyanok szabadlábon, akik veszélyt jelenthetnek.

Három amerikai gép is célpont volt

Közben hivatalos amerikai forrásból is megerősítették, hogy három amerikai repülőjárat is célpontja lett volna annak az összehangolt támadásnak, amelyet az angol rendőrség szerda éjjel számolt fel.

Amerikai terrorellenes hivatali források szerint a United Airlines, a Continental Airlines és az American Airlines egy-egy gépe is a feltételezett terroristák célpontjai között szerepelt.

Legmagasabb szintű terrorveszély

A legmagasabb szintre emelték a terrorveszéllyel kapcsolatos készültségi szintet Nagy-Britanniában, miután a londoni rendőrség szerda éjszaka folyamán 21 embert letartóztatott a brit fővárosban, annak környékén és Birminghamben.

A Scotland Yard szerint a robbanóanyagokat kézipoggyászokban vitték volna az Egyesült Államokba tartó kilenc gépre, a robbantást a fedélzeten akarták végrehajtani. A testület helyettes vezetője hangsúlyozta: az akciót a lakosság biztonságát szem előtt tartva hajtották végre.

"Tömeggyilkosságot akartak elkövetni"

Paul Stephenson közölte: az Egyesült Királyságban a "lehető legmagasabb terrorkészültségi szint van érvényben", ami szükséges az emberek biztonságának megőrzéséhez.

A rendőri vezető felszólított mindenkit, hogy őrizze meg nyugalmát, éberségét. "Nem tudom eléggé hangsúlyozni az eset súlyosságát. Tömeggyilkosságot akartak elkövetni" - mondta Paul Stephenson, aki szerint minden idők egyik legkomolyabb fenyegetéséről van szó, amit nem szeretnének egyetlen népcsoporthoz sem kötni.

A Heathrow nem fogad

{{keretes_cim}}

- pénzt, hitelkártyát
- vényre kapható gyógyszereket
- a legfontosabb úti okmányokat
- szemüveget, kontaktlencsét
- babaételt, babatejet (ezt beszállás előtt meg kell kóstolni)
- zsebkendőt
- kulcsot

Ezeket a tárgyakat is csak átlátszó műanyag zacskóban viheti magával a fedélzetre az utas.
(forrás: BBC)

A történtek miatt a legnagyobb londoni repülőtér, a Heathrow csütörtök délelőtt bejelentette, hogy szigorú biztonsági intézkedéseket léptet életbe. Így a repülőtér csak azokat a gépeket fogadja, melyek magyar idő szerint délelőtt 10 óráig levegőbe emelkedtek.

A biztonsági intézkedések kiterjednek a járatokra is. A repülőteret üzemeltető BAA társaság egyik munkatársa a BBC brit közszolgálati televízióban felszólította az utazást tervezőket, hogy ha csak tehetik, ne induljanak el a Heathrowra.

Tony Douglas közölte: csütörtök délelőtt tárgyalásokat folytatnak a közlekedési minisztériummal arról, hogy meddig tartsák fenn a biztonsági intézkedéseket, ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a késések hatása napokig érezhető lehet.

Az Egyesült Államokban is legmagasabb a készültségi szint

A hír hatására az amerikai belbiztonsági minisztérium a legmagasabb, terrorveszéllyel szembeni készültségi szintet léptette életbe a Nagy-Britanniából érkező utasszállítók fogadásánál.

Az amerikai hatóságok kitiltottak az utasszállítók fedélzetéről minden folyékony anyagot, beleértve az italokat, a hajzseléket és az arcvizeket is, mivel a brit rendőrség arra gyanakszik, hogy "folyékony vegyi anyagot" tartalmazó robbanószerkezettel akarták a londoni merényleteket elkövetni.

Jelentős késések a Malév járatainál

Jelentős késésre kell számítaniuk a Malév járatain a Nagy-Britanniába, vagy az onnan Magyarországra utazóknak - mondta el az InfoRádióban a magyar légitársaság kommunikációs vezetője.

A magyar légitársaság négy járata érinti a szigetországot. Németh Krisztina elmondta: a reggeli budapesti járat időben elindult a Gatwick repülőtérre.

A szóvivő valamivel csütörtök dél előtt közölte, hogy mind a két délelőtti Malév-járat felszállt Londonból. Ezek 12.50-kor, illetve 12.59-kor érkeznek Ferihegyre.

Németh Krisztina hozzátette: Ferihegyen még nem vezettek be kiemelt biztonsági intézkedéseket, ennek azonban felkérés esetén eleget tesznek.

A WizzAir megnövelte a súlyhatárt

A WizzAir kommunikációs igazgatója az InfoRádióban azt mondta: a Londonból Magyarországra tartó utasoknak számítaniuk kell arra, hogy a kísérőket nem engedik be a terminálokba. Mivel kézipoggyász nem vihető fel a repülőgépre, a légitársaság ezért 20-ról 30 kilogrammra növelte a feladható csomagok súlyhatárát.

A WizzAir London Lutonra 20-óra 20 perckor indítana járatot, onnan Budapestre pedig helyi idő szerint 21 óra 55 perckor indulna egy gép.

Az európai helyzet

A brüsszeli repülőtér nem indít járatokat a londoni Heathrow repülőtérre.


Tömeg a repülőtéren (forrás: BBC)

Biztonsági intézkedéseket léptettek életbe több európai légitársaságnál is. A német Lufthansa és Air Berlin, a holland KLM és a francia Air France leállította valamennyi Londonból, illetve Londonba induló járatát.

Ezzel párhuzamosan (hasonlóan az angol és az amerikai társaságokhoz) bevezették a kézipoggyászok, laptopok, mobiltelefonok gépekre történő felvitelének tilalmáról szóló biztonsági előírásokat.

Biztonsági lépések az Egyesült Államokban is

Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium szerint az al-Kaida állhat a nagy-britanniai terrorfenyegetés mögött. Michael Chertoff miniszter bejelentette: hasonlóan a brit intézkedésekhez, időlegesen az Egyesült Államokban sem lehet folyadékot vagy zselét felvinni a repülőgépek utasterébe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×