Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Teknősöket is fenyeget a háború

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tömegével pusztulnak a halak Bejrút korábban népszerű partszakaszán, miután a múlt héten több ezer tonna olaj ömlött a Földközi-tengerbe. A libanoni kormány és a Greenpeace is környezeti katasztrófától tart.

A libanoni környezetvédelmi miniszter már július 31-én közölte, hogy a Földközi-tenger legnagyobb környezeti katasztrófáját okozta Izrael azzal, hogy légicsapást mért a Bejrúttól délre fekvő Dzsije erőművének kőolajtartályaira.

Jaakúb Szarráf szerint már ezt megelőzően is 10-15 ezer tonna nyersolaj ömlött a tengerbe, ami a Földközi-tenger ökológiai katasztrófáját jelenti.

Visszaüthet Izraelre

A libanoni miniszter megjegyezte, hogy a nagy horderejű környezeti balesetek ezidáig mindig az óceánokat sújtották, most először terjed az olajár egy zárt tengerben.

Az olajszennyezés most a 220 kilométeres libanoni tengerpart egyharmadát érinti, és a miniszter szerint az északi irányú áramlatoknak köszönhetően Ciprust, Szíriát, Törökországot, Görögországot, de Izraelt is fenyegeti.

Jaakúb Szarráf szerint az Európai Unió azt ígérte, hogy anyagot és szakértőket küld a körzetbe. Kuvait is konkrét segítséget ígért az olajszennyezés felszámolásához, de egyelőre lehetetlen megmondani, hogy a harci cselekmények mikor teszik lehetővé a kárenyhítő munkálatokat.

Greenpeace: drámai következmények

A Greenpeace szerint drámai következményei lesznek a libanoni gazdaságra és a Földközi-tenger élővilágára a Libanon partjainál a tengeren lebegő, egyre terjedő olajszennyeződésnek.

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet biológus szakértője úgy véli: a tengerbe került 30 ezer tonna fűtőolaj által okozott környezeti kár hosszú időre visszavetheti a turizmust és a halászatot Libanonban, tetézve a háború miatt amúgy is súlyos helyzetben lévő ország gazdasági gondjait.

Jörg Feddern a vízi élővilágról szólva különösen veszélyeztetettnek ítélte az egyébként is kihalástól fenyegetett zöld tengeri teknősöket. Műholdfelvételek tanúsága szerint a vízen lebegő olajszőnyeg már 130 kilométer hosszú és 30 kilométer széles, s elérte a szíriai partszakaszt is.