Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megbíznak Ficóékban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amint az várható volt, a szlovák parlament pénteken bizalmat szavazott Robert Fico kormányának.A törvényhozás nagy többséggel elfogadta a kormányprogramot, melyet az ellenzék élesen bírált...

A péntek délelőtti szavazás nem hozott meglepetést. A 135 jelenlévő képviselő közül 80 voksolt a program elfogadása mellett, csupán az ellenzékiek szavaztak nemmel...

A pénteki szavazást parázs, több mint 23 órás vita előzte meg, mely csupán hajnalban, röviddel három óra után ért végett - jelentette az InfoRádió szlovákiai tudósítója.

Az ellenzék elfogadhatatlannak, túl általánosnak, semmitmondónak tartotta Ficóék programját, mely jelentős többletkiadásokkal számol, főleg a szociális és az egészségügyi szférában.

A korábbi kormánypártok képviselői főleg azt nehezményezték, hogy a programból nem világos, honnan, milyen forrásokból kivánja fedezni a kormánykoalíció a tervezett többletkiadásokat.

Ivan Miklós korábbi pénzügyminiszter szerint a kormány elképzelései nem reálisak, megvalósításuk nehéz gazdasági helyzetbe sodorhatja az országot és veszélybe kerülhet az euro 2009-tervezett bevezetése is.

Ivan Miklós számításai szerint a tervezett szociális intézkedések évente minimum 100 milliárd korona többletkiadást eredményeznek, míg a bevételi oldalon legfeljebb 5-10 milliárdos plusszal lehet számolni.

A kormány azonban nem tágít, csütörtök éjszakai, rendkívüli ülésén beváltotta korábbi igéretét, és szeptember elsejei hatállyal eltörölte az orvosi és a kórházi kezelés, 20 illetve napi 50 koronás diját, melyet a korábbi kormány vezetett be.

Az illeték eltörlése több milliárd korona kiesést jelent az egészségügyi szférában, bár a kormány igéretet tett bizonyos kompenzációs lépésekre, egyelőre nem tudni, hogyan és miből kívánja kárpótolni az orvosokat és a kórházakat.