eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

George Bush stratégiáját bírálta Tony Blair

Újragondolná a terrorizmus elleni harcot a brit miniszterelnök. Tony Blair minderről Los Angelesben beszélt. Elemzők szerint a politikus burkolt bírálatot is megfogalmazott az amerikai elnök ellen.

Nemcsak katonai erőre, hanem az értékekre is támaszkodni kell a terrorizmus elleni harcban - jelentette ki a brit miniszterelnök Los Angelesben, 2000 hallgató előtt. Tony Blair beszédében az 5 éve meghirdetett stratégia újragondolását szorgalmazta.

Mint a politikus fogalmazott: nem elég csak fegyverrel fölvenni a harcot, hanem az eszmékkel, az értékekkel is hatni kell. Kiemelte: a szélsőséges, fanatikus ideológia ellen nem elégséges a fegyver, hogy megöljék a radikális vezetőket, hiszen az eszmék, tanítások tovább élnek. Tony Blair szerint inkább ezeket a szélsőséges eszméket kell megsemmisíteni.

A radikalizmus ereje már túljutott a Közel-Kelet határain

Szólt arról is, hogy a közel-keleten rendkívül erős most a radikalizmus, és ennek ereje messze túljutott már a térség határain. Úgy vélte: legyőzéséhez olyan szövetségre van szükség, amely mérsékelt erőkből áll. Szerinte van esély arra, hogy az arabok, zsidók keresztények, a gazdag és fejlődő nemzetek békében és harmóniában fejlődjenek egymás mellett.

Tony Blair kiemelte: a szélsőségek ellen addig nem lehet győzni, amíg az eszméiket le nem győzik. "Meg kell mutatnunk, hogy tisztességesek és igazságosak vagyunk" - hangoztatta a kormányfő. Szólt arról is, hogy korábban a nyugat nem vette észre, nem figyelt oda kelően a terrorizmusra, mert nem volt benne érintett.

Át kell értékelni a nyugati stratégiát

Emlékeztetett arra, hogy Csecsenföldön, Indiában, Pakisztánban vagy Algériában régebben is voltak atrocitások, ám ezekre alig figyeltünk, pedig kellett volna - mondta a brit miniszterelnök Tony Blair szerint, ha a nyugat nem értékeli át stratégiáját, nem tesz semmit a szegénység és klímaváltozás ellen, és nem cselekszik a palesztinok és az izraeliek béke érdekében, akkor nem fog nyerni.

Blair beszédében gyakorlatilag elismerte: a katonai erő kizárólagos alkalmazása elidegeníti a nyugattól a mérsékelt és mértékadó iszlám közvéleményt. Elemzők szerint a brit kormányfő egyúttal bírálta is George Bush amerikai elnököt, aki a fegyveres muzulmánok széthúzásához ragaszkodik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×