eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk

Primitív kormány egy hazudozóval és egy részegessel

Pozsonyban megkezdődtek a hárompárti tárgyalások a kormány személyi összetételéről. Az első elemzések szerint a választásokon győztes párt elnöke, Robert Fico a lehető legrosszabb koalíció mellett döntött, amikor meghívta a kormányba Vladimir Meciar pártját, és a szélsőséges nacionalistákat.

A leendő szlovák kormány összetételéről jelenleg csupán annyit tudni, hogy 16 tagú lesz, ebből a SMER-Szociáldemokrácia 11, a nemzeti párt 3 és a Meciár vezette HZDS két miniszteri bársonyszéket kap. A kormányfő minden bizonnyal Robert Fico lesz.

Az első értékelések szerint a lehető legrosszabb kormánykoalíció jön létre, annak ellenére, hogy Fico közölte: mind Slota mind Meciár egyszerű parlamenti képviselőkként folytatják politikai pályafutásukat, tehát semmiféle vezető tisztséget nem kapnak sem a kormányban sem a törvényhozásban.

A populista, a hazudozó és a részeges

A jobboldali SME kommentárja szerint Robert Fico azoknak a politikusoknak a szintjére sülyedt, akiket megvet Európa. A Pravda cikkirója úgy véli, a SMER a SNS és a HZDS kormánya egyszerűen primitív lesz, hisz egy populistára, egy hazudozóra és egy részeges politikusra támaszkodik.

Gazdasági elemzők szerint nyilvánvalóan veszélybe kerülnek a Dzurinda-kormány reformjai. Robert Fico megerősítette, hogy bevezetik a kétkulcsos áfát, ám arról még tárgyalnak, hogy hány százalékos legyen az alsó adókulcs, biztos azonban, hogy jelentős lesz a különbség a jelenlegi 19-százalékos adókulcshoz képest.

Több elemző megkérdőjelezi az euró bevezetésének 2009-re tervezett időpontját, bár Fico hangsúlyozta, hogy leendő kormánya be akarja tartani az államháztartásra vonatkozó maastrichti kritériumokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×