Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Primitív kormány egy hazudozóval és egy részegessel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pozsonyban megkezdődtek a hárompárti tárgyalások a kormány személyi összetételéről. Az első elemzések szerint a választásokon győztes párt elnöke, Robert Fico a lehető legrosszabb koalíció mellett döntött, amikor meghívta a kormányba Vladimir Meciar pártját, és a szélsőséges nacionalistákat.

A leendő szlovák kormány összetételéről jelenleg csupán annyit tudni, hogy 16 tagú lesz, ebből a SMER-Szociáldemokrácia 11, a nemzeti párt 3 és a Meciár vezette HZDS két miniszteri bársonyszéket kap. A kormányfő minden bizonnyal Robert Fico lesz.

Az első értékelések szerint a lehető legrosszabb kormánykoalíció jön létre, annak ellenére, hogy Fico közölte: mind Slota mind Meciár egyszerű parlamenti képviselőkként folytatják politikai pályafutásukat, tehát semmiféle vezető tisztséget nem kapnak sem a kormányban sem a törvényhozásban.

A populista, a hazudozó és a részeges

A jobboldali SME kommentárja szerint Robert Fico azoknak a politikusoknak a szintjére sülyedt, akiket megvet Európa. A Pravda cikkirója úgy véli, a SMER a SNS és a HZDS kormánya egyszerűen primitív lesz, hisz egy populistára, egy hazudozóra és egy részeges politikusra támaszkodik.

Gazdasági elemzők szerint nyilvánvalóan veszélybe kerülnek a Dzurinda-kormány reformjai. Robert Fico megerősítette, hogy bevezetik a kétkulcsos áfát, ám arról még tárgyalnak, hogy hány százalékos legyen az alsó adókulcs, biztos azonban, hogy jelentős lesz a különbség a jelenlegi 19-százalékos adókulcshoz képest.

Több elemző megkérdőjelezi az euró bevezetésének 2009-re tervezett időpontját, bár Fico hangsúlyozta, hogy leendő kormánya be akarja tartani az államháztartásra vonatkozó maastrichti kritériumokat.