eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Májusban csere a brit kormányfői poszton?

Tony Blair brit miniszterelnök előreláthatólag májusban, kinevezése tizedik évfordulóján lesz kész átadni kormányfői tisztét a jelenlegi pénzügyminiszternek, Gordon Brownnak. Már folynak pártjában a tárgyalások a sima átmenet biztosítására.

Az utóbbi napokban ismét felderengett a Blair-korszak befejeződésének az eshetősége, mivel a sorozatos mulasztásai miatt leváltott belügyminiszter, a menesztése miatt igencsak megbántódott Charles Clarke, éles támadást indított Tony Blair ellen, azt hangsúlyozva, hogy a brit kormány vezetése jelenleg erőtlen és célt tévesztett.

Tény, hogy egyrészt az iraki háború, másrészt az egészségügy és a tanügy megoldatlan problémái miatt a brit választópolgár elégedetlen a kormánnyal, és sokat vár az ellenzéki konzervatívok új, lendületes vezetőjétől, David Camerontól.

Már volt ilyen...

A szocialisták úgy érzik, hogy Tony Blair kissé kiégett, és Gordon Brown, mint új seprő, jobban seperne nála a miniszterelnöki poszton. A pénzügyminiszter hitelét növeli, hogy Nagy-Britannia gazdaságát sikeresen vezeti.

Amikor Charles Clarke volt belügyminiszter egyik interjúban a másik után beszélt Tony Blair hibáiról, régi emlék villant elő az interjúk hallgatóiban. 1990-ben a megkeseredett konzervatív politikus: Geoffrey Howe kezdte el hasonló módon lejáratni saját miniszterelnökét, Margaret Thatchert. És sikerrel járt.

A Vaslady hosszú uralkodásába beleunt közvélemény nyomására Mrs. Thachernek távoznia kellett. Könnyek közt ugyan, de átadta a kormányfői tisztet John Major-nek.

Dícséret után büszke távozás

Tony Blairt azonban nem a gólya költötte. Azonnal éles ellentámadásba lendült. "Csalódott ember"-nek nevezte leváltott és reá acsargó volt belügyminiszterét. Azonban ő maga mondta - most már talán bánja is -, hogy még a következő választás előtt átadja a helyét Gordon Brownnak.

Immár körvonalazódni kezd, hogy mikor következik ez be. Valószínűleg májusban, miniszterelnöki kinevezése tizedik évfordulóján. Õsszel sor kerül a szokásos évi pártkonferenciára, ahol hívei égig dicsérik majd Tony Blair kormányfői érdemeit, s tavasszal e dicsőségben sütkérezve távozhat tíz éven át betöltött posztjáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×