eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egy emberért szorít Izrael

Izrael ígéretet tett a hétvégén elrabolt katonája kiszabadítására, és azzal fenyegette meg a palesztin szélsőségeseket, hogy lecsaphat vezetőikre, ha a tizedesnek bántódása esik. Ez burkolt fenyegetés a palesztin Hamász-kormány tagjainak is.

Izrael a 19 éves Gilad Shalid tizedes kiszabadítására összpontosít. A fiatal katonát azután rabolták el a Hamasz és két másik palesztin csoport fegyveresei, hogy egy alagúton keresztül bejutottak izraeli területre és gránátokat dobtak egy tankba. Két izraeli katona meghalt, egy harmadik pedig súlyosan megsebesült az akcióban.

Izrael követelte a katona szabadon engedését és megtorló akciókat helyezett kilátásba, ha baja esne.

Anwar Hamid, a BBC arab osztályának szerkesztője szerint azonban Izrael még várhat az ellencsapással.

Szerintem kettőt gondol Izrael, mielőtt megcélozza a Hamasz vezetőit, mert tart attól, hogy ha most Hamasz-politikusokat öl meg, akkor hogyan hat az a Hamasz-kormány nemzetközi elszigeteltségére - vélekedett a szakértő.

A kormány tudtával?

Hírügynökségi jelentések a mostani támadásban kulcsszerepet betöltő, Gázából kiinduló, 800 méteres alagutat hónapokon át ásták. Az izraeli kormány tehát érvelhet azzal, hogy nem történhetett volna meg az akció a hivatalos palesztin szervek tudta nélkül.

Az izraeli és a palesztin kormány között szinte tapintható a gyűlölet, mivel már amúgy is szinte mindennapossá váltak a Gázából kiinduló rakétatámadások és az izraeli megtorló akciók - a közelmúltban például egy a tengerparton pihenő palesztin család több tagját ölték meg bombák.

Izrael tagadta, hogy köze lenne a tragédiához, a palesztinok azonban feljogosítva érzik magukat az Izrael elleni támadásokra.

Egyszerre bent és kint

Anwar Hamid szerint a kormányon lévő Hamasz olyan benyomást próbál kelteni, mintha ők a kormány lennének, és nem pedig a Hamasz. Egy olyan kormány, amelyben a Hamasz többséget alkot, de nem képvisel sem a szervezet politikai, sem katonai szárnyát.

Ezért mondták azt, hogy nem tudják, hol van az izraeli katona - tette hozzá.

Anwar Hamid szerint Izrael most kivárhat. Azért is, mert felmerült, hogy a Hamasz-kormány, Mahmud Abbasz palesztin elnök ösztökélésére közvetett módon elismeri Izrael jogát a létezésre - és ezzel megnyithatja az utat valamikor a jövőben a béketárgyalások felújítása előtt. A jelenlegi helyzetet azonban mindkét fél háborús helyzetnek tartja.

A paleszinok utoljára 12 éve raboltak el izraeli katonát. Az izraeli hatóságok akkor nem voltak hajlandók tárgyalni, és miután információt kaptak arról, hogy szintén 19 éves katonát Ciszjordániában őrzik, megrohamozták a házat. A rajtaütésben a fogoly és két őrzője is meghalt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×