Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Emlékmű az első világháborúban elesett muzulmánoknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felavatta az első világháborúban Franciaország oldalán harcolt muzulmán katonák emlékművét Jacques Chirac francia államfő Verdunben.

A francia gyarmatokról 600 ezer muzulmán katona vett részt, és közülük 70 ezren haltak meg Franciaország oldalán az első világháborúban.

A történelem egyik legnagyobb csatájában, Verdunnél 300 ezer német és francia katona vesztette életét 1916-ban, közülük több mint 28 ezren muzulmán vallásúak voltak.

"A megemlékezés felidézi, hogy a verduni történelmi pillanat összefogta és a végsőkig egyben tartotta a francia nemzetet: a városlakót és a parasztot, az arisztokratát és a munkást, a tanárt és a papot, a köztársaság hívét és a monarchistát, azokat, akik hisznek az égben és azokat, akik nem. Minden meggyőződés, minden vélemény, minden vallás együtt volt jelen Verdunnél" - jelentett ki a francia államfő.

A félmillió euró költségvetéssel épített mór stílusú emlékművet Michele Alliot-Marie védelmi miniszter, Hamlaoui Mekachera, a veteránok államtitkára, valamint muzulmán vezetők jelenlétében avatta fel Jacques Chirac.

Az építmény 25 méter hosszú és 19 méter széles, fehér falakkal körülvett tér, közepén egy árkádokra emelt kupolával fedett emlékoszloppal.

A verduni csata 90. évfordulóján a francia államfő megkoszorúzta az izraelita emlékművet is, majd a Douaumont erődnél tartott megemlékezésen vett részt, ahol hangsúlyozta: Philippe Pétain marsall, a verduni győztes 1940-ben a dicsőségét a németek előtti gyászos fegyverletétel és a kollaboráció szégyenével takarta el. Chirac megemlékezett a verduni csata német halottairól is.

"Ma Verdunnél nem az ellenségek emlékeznek. A megbékélés országaink között már teljesen elfogadott dolog. Valamennyi halottunknak köszönhetjük, hogy a béke, a biztonság, a felvirágzás, az igazság és a szolidaritás Európájának előmozdításáért dolgozunk" - tette hozzá Jacques Chirac.