Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Banki adatokat is kutatnak az amerikai szolgálatok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai titkosszolgálatok a terror elleni háború részeként banki átutalások közt kutakodnak - írta a New York Times. A lap szerint a 2001. szeptember 11-i merényletek óta vizsgálják az adatokat- nem túl törvényesen, hiszen bírói vagy esküdtszéki felhatalmazás nélkül, kormányzati fölhatalmazással kutatnak.

Civil kontroll nélkül végzik az amerikai titkosszolgálatok 2001 szeptember 11. , az Egyesült Államokat ért terrortámadások óta a banki átutalások ellenőrzését - állítja a New York Times.

A lap terjedelmes tényfeltáró cikkéből kiderül, hogy mindössze az elnök, illetve a kormány utasította az szolgálatokat amerikai, és az Egyesült Államokban élő külföldiek adatai utáni kutakodásra.

A SWIFT-rendszert figyelték

A belgiumi székhelyű, ún. SWIFT rendszer tranzakcióit ellenőrizték: ez teszi lehetővé a bankok, brókerházak, tőzsdék közti pénzmozgásokat- naponta több billió euró értékben.

Az újság szerint a SWIFT együttműködött az amerikaiakkal, bár többször is jelezte, hogy kétségei vannak a törvényességgel kapcsoltban.

A szolgálatok ugyanakkor arról igyekeznek meggyőzni mindenkit, hogy nem éltek vissza az adatokkal, csupán a terrorizmus elleni harchoz használták föl azokat.

Gyanúsítottak nyomára bukkantak

Azt állítják, hogy több, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozó embert sikerült letartóztatni a SWIFT rendszerben való kutakodásnak köszönhetően.

Például a 2002-es Bali szigeti robbantás kitervelőjét is így fülelték le, illetve a vizsgálódás során bukkantak egy oylan Brooklyni férfire, aki 200 ezer dollárt mosott tisztára az al-Kaidának.

A cikk megjelenése előtt, a Fehér Ház szóvivője rosszallását fejezte ki, hogy a lap meg akarja írni a történetet. Mint mondta: a terroristák így megismerhetik a kormányzat egyik hatékony felderítő eszközét.

Emlékeztetett arra, hogy a merénylők is egyre óvatosabbak, így az ügy kipattanása a nemzet biztonságát veszélyezteti.