eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Banki adatokat is kutatnak az amerikai szolgálatok

Az amerikai titkosszolgálatok a terror elleni háború részeként banki átutalások közt kutakodnak - írta a New York Times. A lap szerint a 2001. szeptember 11-i merényletek óta vizsgálják az adatokat- nem túl törvényesen, hiszen bírói vagy esküdtszéki felhatalmazás nélkül, kormányzati fölhatalmazással kutatnak.

Civil kontroll nélkül végzik az amerikai titkosszolgálatok 2001 szeptember 11. , az Egyesült Államokat ért terrortámadások óta a banki átutalások ellenőrzését - állítja a New York Times.

A lap terjedelmes tényfeltáró cikkéből kiderül, hogy mindössze az elnök, illetve a kormány utasította az szolgálatokat amerikai, és az Egyesült Államokban élő külföldiek adatai utáni kutakodásra.

A SWIFT-rendszert figyelték

A belgiumi székhelyű, ún. SWIFT rendszer tranzakcióit ellenőrizték: ez teszi lehetővé a bankok, brókerházak, tőzsdék közti pénzmozgásokat- naponta több billió euró értékben.

Az újság szerint a SWIFT együttműködött az amerikaiakkal, bár többször is jelezte, hogy kétségei vannak a törvényességgel kapcsoltban.

A szolgálatok ugyanakkor arról igyekeznek meggyőzni mindenkit, hogy nem éltek vissza az adatokkal, csupán a terrorizmus elleni harchoz használták föl azokat.

Gyanúsítottak nyomára bukkantak

Azt állítják, hogy több, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozó embert sikerült letartóztatni a SWIFT rendszerben való kutakodásnak köszönhetően.

Például a 2002-es Bali szigeti robbantás kitervelőjét is így fülelték le, illetve a vizsgálódás során bukkantak egy oylan Brooklyni férfire, aki 200 ezer dollárt mosott tisztára az al-Kaidának.

A cikk megjelenése előtt, a Fehér Ház szóvivője rosszallását fejezte ki, hogy a lap meg akarja írni a történetet. Mint mondta: a terroristák így megismerhetik a kormányzat egyik hatékony felderítő eszközét.

Emlékeztetett arra, hogy a merénylők is egyre óvatosabbak, így az ügy kipattanása a nemzet biztonságát veszélyezteti.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×