eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Választhatnak a szlovákok, de nincs hozzá kedvük

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak szombaton Szlovákiában. A voksolás előtt készült felmérések szerint nyolc párt kerülhet be a törvényhozásba. A megfigyelők nagyon alacsony választási részvételt jósolnak.

Több szempontból is fontos lesz a szombati voksolás Szlovákiában. Mikulás Dzurinda miniszterelnök szerint most dől el, milyen úton fog haladni Szlovákia, folytatódnak-e az elkezdett reformok, vagy megkezdődik a visszarendeződés.

Az InfoRádió pozsonyi tudósítójának jelentése szerint minden számítás és felmérés azt mutatja: a jelenlegi kormánykoalíciónak nincs sok esélye arra, hogy megtartsa hatalmát, a választópolgárok többsége minden bizonnyal a változásra fog voksolni.

Nacionalista győzelem várható

Az MVK közvélemény-kutató ügynökség pénteken közzétett adatai szerint a választásokat óriási előnnyel a Robert Fico vezette SMER nyeri majd, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban némileg csökkent a támogatottsága: míg márciusban 31, júniusban már csupán 28 százalékos eredményre számíthatott.

A SMER mögött 4 párt, köztük az MKP is körülbelül 10 százalékos eredményt érhet el, és összesen 8 párt lépheti át a törvény által előirt 5 százalékos küszöböt.

Ismét koalíciós kormány jön?

Nyilvánvalóan egyik pártnak sem lesz olyan támogatottsága, hogy egyedül tudjon kormányozni, tehát biztos, hogy ismét koalíciós kormánya lesz az országnak. Elképzelhető például, hogy amennyiben a jobbközép pártok gyengén szerepelnek, a SMER-HZDS-SNS hármas koalíció ragadja magához a hatalmat.

Robert Fico nemrég személyesen tárgyalt a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt, az SNS elnökével, a magyarellenes kijelentéseiről elhíresült Ján Slotával, és sokak szerint a tárgyaláson már megegyeztek egy jövőbeni koalíciós együttműködésben.

"Az MKP-nak jót tenne egy négyéves ellenzéki diéta"

Ezt a találgatást tegnap maga Robert Fico sem cáfolta, sőt egy esti televíziós vitában nem zárkózott el a szélsőséges nemzetiekkel való együttműködéstől sem. Arra a kérdésre, hogy esetleg hajlandó lenne-e szövetségre lépni a Magyar Koalíció Pártjával, csak annyit válaszolt: az MKP-nak a kormányban töltött 8 év után jót tenne egy négyéves ellenzéki diéta.

Az előrehozott választásokon több mint 4 millió polgár járulhat az urnákhoz, a felmérések azonban rekord-alacsony, csupán 50 százalékos részvételt jósolnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×