eur:
393.99
usd:
369.25
bux:
65831.87
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Hat országban éltek, pedig ki sem mozdultak a faluból

A Szerbiában élő bácskaiak és bánátiak az elmúlt 6-7 évtizedben 6 különböző országban éltek, még akkor is, ha ki sem mozdultak településükről.

Nem könnyű hazát váltani, de a vajdaságiak példája mutatja: meg lehet szokni. A ma 68-70 éves bácskaiak hat különböző országban éltek, anélkül, hogy elhagyták volna szülőfalujukat, szülővárosukat - emlékeztet az InfoRádió újvidéki tudósítója.

1938-39-ben a Jugoszláv Királyság területén születtek, 1941 és 44 között Horthy Magyarországán éltek, majd következett Tito szocialista Jugoszláviája, később a 90-es években Milosevic kis Jugoszláviája, majd a szerb-montenegrói államközösség, és néhány nappal ezelőtt Szerbia.

"Nincs tehát okuk panaszra a bácskaiaknak, hiszen kivándorlás és elköltözés, útlevél és vízum nélkül hat országot cseréltek. Egyik jobb volt, mint a másik" - jegyzi meg ironikusan Nagy Nándor, hozzátéve, hogy az egészben csak az a kellemetlen, hogy a felsorolt hat országból egyik sem vállalta, vállalja az anyaország szerepét a bácskai magyarok számára.

A vajdasági magyarok már csak abban reménykednek, hogy a végén megteszi ezt majd az Európai Unió - jegyzi meg az InfoRádió újvidéki tudósítója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×