eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nincsenek jó európai egyetemek

A világ tíz legjobb egyeteme közül nyolc az Egyesült Államokban van - derül ki az Európai Reformközpont felméréséből. A kutatást végzők szerint az európai felsőoktatás válságban van, túl sok az egyetem, és ezekbe túl könnyű bekerülni.

A bostoni Harvard Egyetem a világ legjobb felsőoktatási intézménye - állítják a londoni székhelyű Európai Reformközpont munkatársai. A minap publikált kutatás szerint a 2. helyezett Cambridge-i és a 10. helyezett Oxfordi Egyetemet leszámítva a tíz legjobb felsőoktatási intézményben csak amerikai egyetemek vannak.

Ha az 50-es listát nézzük, Európa itt sem áll sokkal jobban: a 37 amerikai, két kanadai, két japán, egy indiai, és egy kínai egyetem mellett csak Nagy-Britannia, Hollandia, Svédország és Franciaország intézményei kerültek be a legjobb 50 közé.

Kevesebb és függetlenebb egyetem kell

A jelentés készítői szerint Európa felsőoktatása lassú és alulfinanszírozott, az egyetemek többsége pedig a múltban él.

A felmérés megoldási lehetőségeket is tartalmaz: eszerint Európának kevesebb és függetlenebb egyetemekre van szüksége, az intézményeknek szigorúbban kell válogatniuk a jelentkezők közt, és uniós szinten harmonizálni kell a tananyag egy részét és a diplomákat.

A szakértők úgy vélik, jóval több pénzt kell a felsőoktatásra fordítani, hiszen amíg az Egyesült Államok a bruttó nemzeti össztermékének 2,6 százalékát öli az ágazatba, az Európai Unió csak a GDP-je 1,2 százalékát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×