Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nincsenek jó európai egyetemek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világ tíz legjobb egyeteme közül nyolc az Egyesült Államokban van - derül ki az Európai Reformközpont felméréséből. A kutatást végzők szerint az európai felsőoktatás válságban van, túl sok az egyetem, és ezekbe túl könnyű bekerülni.

A bostoni Harvard Egyetem a világ legjobb felsőoktatási intézménye - állítják a londoni székhelyű Európai Reformközpont munkatársai. A minap publikált kutatás szerint a 2. helyezett Cambridge-i és a 10. helyezett Oxfordi Egyetemet leszámítva a tíz legjobb felsőoktatási intézményben csak amerikai egyetemek vannak.

Ha az 50-es listát nézzük, Európa itt sem áll sokkal jobban: a 37 amerikai, két kanadai, két japán, egy indiai, és egy kínai egyetem mellett csak Nagy-Britannia, Hollandia, Svédország és Franciaország intézményei kerültek be a legjobb 50 közé.

Kevesebb és függetlenebb egyetem kell

A jelentés készítői szerint Európa felsőoktatása lassú és alulfinanszírozott, az egyetemek többsége pedig a múltban él.

A felmérés megoldási lehetőségeket is tartalmaz: eszerint Európának kevesebb és függetlenebb egyetemekre van szüksége, az intézményeknek szigorúbban kell válogatniuk a jelentkezők közt, és uniós szinten harmonizálni kell a tananyag egy részét és a diplomákat.

A szakértők úgy vélik, jóval több pénzt kell a felsőoktatásra fordítani, hiszen amíg az Egyesült Államok a bruttó nemzeti össztermékének 2,6 százalékát öli az ágazatba, az Európai Unió csak a GDP-je 1,2 százalékát.