eur:
393.34
usd:
368.04
bux:
65940.02
2024. április 24. szerda György

Messze még a cseh koalíció

Csehországban a kormányalakítási tárgyalások akár hónapokig is elhúzódhatnak - állítják a megfigyelők. A cseh sajtó nem zárja ki a nagykoalíció lehetőségét sem.

Eddig nem történt áttörés a csehországi kormányalakítási megbeszéléseken. Miroslav Topolánek, a választásokon győztes polgári demokraták vezetője csupán abban egyezett a kereszténydemokratákkal és a zöldekkel, hogy közös érdekük egy hármas koalíció létrehozása, a programkérdésekről egyelőre nem tárgyaltak - mondta el az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A legnagyobb gondot a parlamenti támogatottság megszerzése jelenti, hisz a három jobbközép párt mindössze 100 képviselői mandátummal rendelkezik a 200 tagú képviselőházban. A megfigyelők szerint stabil kormányzást csupán egy nagykoalíció tudna biztosítani, hasonlóan Németországhoz.

Bár Jiri Paroubek szociáldemokrata miniszterelnök korábban határozottan visszautasította a polgári demokratákkal való megegyezés lehetőségét, bizonyos jelekből arra lehet következtetni, hogy talán mégis megtörik a jég és a két pártvezető közös nevezőre tud jutni. E tekintetben sokatmondó lehet a pénteki Topolánek-Paroubek találkozó, melyen a két pártelnök ismerteti elképzeléseit.

A cseh napilapok úgy tudják, hogy a szociáldemokraták cserében egy esetleges jobboldali kormány támogatásáért maguknak követelik a házelnöki tisztséget, ezt azonban a polgári demokraták egyelőre elfogadhatatlannak tartják. Jiri Paroubek a Mladá Fronta Dnes cimű napilapnak nyilatkozva nem zárta ki a nagykoalíció lehetőségét sem, de mint mondta az erről szóló esetleges megbeszélések akár hónapokig is eltarthatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×