Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Messze még a cseh koalíció

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csehországban a kormányalakítási tárgyalások akár hónapokig is elhúzódhatnak - állítják a megfigyelők. A cseh sajtó nem zárja ki a nagykoalíció lehetőségét sem.

Eddig nem történt áttörés a csehországi kormányalakítási megbeszéléseken. Miroslav Topolánek, a választásokon győztes polgári demokraták vezetője csupán abban egyezett a kereszténydemokratákkal és a zöldekkel, hogy közös érdekük egy hármas koalíció létrehozása, a programkérdésekről egyelőre nem tárgyaltak - mondta el az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A legnagyobb gondot a parlamenti támogatottság megszerzése jelenti, hisz a három jobbközép párt mindössze 100 képviselői mandátummal rendelkezik a 200 tagú képviselőházban. A megfigyelők szerint stabil kormányzást csupán egy nagykoalíció tudna biztosítani, hasonlóan Németországhoz.

Bár Jiri Paroubek szociáldemokrata miniszterelnök korábban határozottan visszautasította a polgári demokratákkal való megegyezés lehetőségét, bizonyos jelekből arra lehet következtetni, hogy talán mégis megtörik a jég és a két pártvezető közös nevezőre tud jutni. E tekintetben sokatmondó lehet a pénteki Topolánek-Paroubek találkozó, melyen a két pártelnök ismerteti elképzeléseit.

A cseh napilapok úgy tudják, hogy a szociáldemokraták cserében egy esetleges jobboldali kormány támogatásáért maguknak követelik a házelnöki tisztséget, ezt azonban a polgári demokraták egyelőre elfogadhatatlannak tartják. Jiri Paroubek a Mladá Fronta Dnes cimű napilapnak nyilatkozva nem zárta ki a nagykoalíció lehetőségét sem, de mint mondta az erről szóló esetleges megbeszélések akár hónapokig is eltarthatnak.