Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Levágott fejek és tömött halottasház

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bagdadi halottasházba csak az idén hatezer, erőszakos cselekményekben meghalt iraki holttestét szállították - erősítették meg az iraki egészségügyi minisztériumban a BBC-nek. A hozzáférhetővé vált adatok szerint hónapról-hónapra nő az áldozatok száma, akiknek nagy része felekezeti villongásokban veszíti életét. Bakukba városa mellett például ismét levágott emberi fejeket találtak.

Az iraki hatóságok szerint is több áldozata lehet a különböző vallási- és népcsoportok tagjai elleni támadásoknak, mint ami nyilvánosságra kerül.

A hatezer bagdadi halottról szóló adatot csak nevük elhallgatásával voltak hajlandóak megerősíteni a BBC-nek a megkérdezett illetékesek, mert attól félnek, hogy a részletes információ csak tovább tüzelné az indulatokat. A halottak száma májusban volt a legtöbb: közel 1400.

Tudósítók szerint a bagdadiak jól tudják, hogy jóval több az áldozatok száma, mivel nem minden halottat visznek el a hullaházba, sőt, van akinek a holttestét meg sem találják.

Ismét levágott emberi fejeket találtak

Az iraki rendőrség közben bejelentette, hogy a fővárostól északra, Bakuba városa mellett immár másodszor levágott emberi fejeket találtak - ezúttal kilencet.

Szombaton nyolc ember maradványaira bukkantak és egyiküket, egy szunnita hitszónokot sikerült azonosítani.

Szabadon engednek 2500 foglyot

Nouri Maliki iraki miniszterelnök a felekezeti ellentéteket csillapítandó bejelentette, hogy a hatóságok szabadon engednek két és félezer őrizetest.

A kormányfő elmondta, hogy "a nemzeti megbékélés gesztusának" szánja a lépést és azt reméli, hogy a többségében szunnita foglyok szabadon bocsátásával sikerül csökkentenie az ellenállók támogatottságát. A rabokat szerdától, fokozatosan engedik el.