eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Levágott fejek és tömött halottasház

A bagdadi halottasházba csak az idén hatezer, erőszakos cselekményekben meghalt iraki holttestét szállították - erősítették meg az iraki egészségügyi minisztériumban a BBC-nek. A hozzáférhetővé vált adatok szerint hónapról-hónapra nő az áldozatok száma, akiknek nagy része felekezeti villongásokban veszíti életét. Bakukba városa mellett például ismét levágott emberi fejeket találtak.

Az iraki hatóságok szerint is több áldozata lehet a különböző vallási- és népcsoportok tagjai elleni támadásoknak, mint ami nyilvánosságra kerül.

A hatezer bagdadi halottról szóló adatot csak nevük elhallgatásával voltak hajlandóak megerősíteni a BBC-nek a megkérdezett illetékesek, mert attól félnek, hogy a részletes információ csak tovább tüzelné az indulatokat. A halottak száma májusban volt a legtöbb: közel 1400.

Tudósítók szerint a bagdadiak jól tudják, hogy jóval több az áldozatok száma, mivel nem minden halottat visznek el a hullaházba, sőt, van akinek a holttestét meg sem találják.

Ismét levágott emberi fejeket találtak

Az iraki rendőrség közben bejelentette, hogy a fővárostól északra, Bakuba városa mellett immár másodszor levágott emberi fejeket találtak - ezúttal kilencet.

Szombaton nyolc ember maradványaira bukkantak és egyiküket, egy szunnita hitszónokot sikerült azonosítani.

Szabadon engednek 2500 foglyot

Nouri Maliki iraki miniszterelnök a felekezeti ellentéteket csillapítandó bejelentette, hogy a hatóságok szabadon engednek két és félezer őrizetest.

A kormányfő elmondta, hogy "a nemzeti megbékélés gesztusának" szánja a lépést és azt reméli, hogy a többségében szunnita foglyok szabadon bocsátásával sikerül csökkentenie az ellenállók támogatottságát. A rabokat szerdától, fokozatosan engedik el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×